Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Pavla Bizjak se je rodila v Loškem potoku, že več kot pol stoletja pa živi v Mavčičah. Na Gorenjsko jo je leta 1972 pripeljala ljubezen. Že vrsto let je članica Društva kmečkih žena Kranj. Z veseljem nam je zaupala recept za mlečni sok, ki je pripravljen na hitro ter iz preprostih, dostopnih in poceni sestavin.

»Na družinski kmetiji moževih staršev v Mavčičah smo se ukvarjala z živinorejo, naša kmetija pr’ Petrovih pa je bila usmerjena tudi v gojenje krompirja,« je o delu na kmetiji, ki jo je spremljalo vse življenje, pojasnila Pavla Bizjak.

Izredno rada peče piškote, za družino pa kuha že vse življenje, še najraje pa to zimzeleno slovensko kombinacijo: govejo juho, pečenko in tenstan (torej: pražen) krompir.

Pavla Bizjak je že vrsto let članica Društva kmečkih žena Kranj (Foto: Črt Piksi).
Pavla Bizjak je že vrsto let članica Društva kmečkih žena Kranj (Foto: Črt Piksi).

V zbirko naših starih jedi je Pavla Bizjak primaknila dva odlična recepta. Tisti za telečji ajmoht pride na vrsto kaj kmalu, danes pa je z nami že malo pozabljena, a vselej odlična jed, in to je mlečni sok. »Recept za mlečni sok mi je zaupala tašča,« pojasni sogovornica o družinski recepturi za jed, ki jo lahko pripravimo za zajtrk, kot tudi za malico, večerjo ali kosilo.

Poznate tudi vi koga, ki ima na zalogi kup odličnih tradicionalnih receptov – takih, ki so jih pripravljale že naše mame in babice? Sporočite nam na kulinarika@visitkranj.si ali kristina.bogataj@visitkranj.si.

Takole opiše še eno pot, ki nas bo pripeljala do mlečnega soka: »Po zapisanem postopku pripravimo mešanico jajc in moke, ki jo 10 minut kuhamo v dveh ali treh decilitrih slane vode. Ko je kuhano, zalijemo s hladnim mlekom in postrežemo.«

Še namig: če bomo jajce in mleko poiskali na kakšni od bližnjih domačij, moko pa našli v kakšnem od gorenjskih mlinov, bo imela jed tisti pravi okus!


Mlečni sok (po receptu Pavle Bizjak)

Mlečni sok po receptu Pavle Bizjak (Foto: Črt Piksi).
Mlečni sok po receptu Pavle Bizjak (Foto: Črt Piksi).

Sestavine (za 4 osebe):

  • 100 – 150 g moke
  • 1 jajce
  • 1 l mleka
  • sol

 

Priprava:

1) V posodico najprej odmerimo 100 g moke, v katero ubijemo jajce. Z vilicami mešamo tako, da počasi k jajcu vmešavamo moko. Pazimo, da ne nastane kepa testa, ampak iščemo manjši, rahli delci, ki jim Pavla Bizjak reče »svaljki«.

2) Najprej »svaljke« mešamo z vilicami, nato jih odložimo in nadaljujemo s prsti. Delamo z občutkom in tako, da jajca poberejo čim več moke. »Ne sme nastati kepa testa,« med pripravo mlečnega soka večkrat poudari Pavla Bizjak.

3) Če je treba, eno žlico za drugo v zmes dodajamo še preostalo moko. Na koncu »svaljke« oziroma »štrukeljčke« malo pomanemo med rokami, da nastane primerna struktura. »Vsa moka se mora skriti med jajca in to je vsa knšt,« postopek priprave mlečnega soka še opiše sogovornica.

4) V srednje velik lonec pristavimo mleko, ki ga solimo. Vanj vsujemo »svaljke« in jih na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Vmes večkrat, z občutkom, pomešamo, in pazimo, da se nam mleko ne prismodi na dno posode.


Foto: Črt Piksi

 

Sorodne vsebine

Ajdovi zganci_recept_Visit Kranj

Zbiramo stare jedi: ajdovi žganci (Franci Majcen)

Ste tudi vi med tistimi, ki poleti v kakšni od gorenjskih gorskih koč najraje ...

zbiramo-stare-jedi-obara-franci-majcen-foto-crt-piksi-visit-kranj-1[1]

Zbiramo stare jedi: obara (Franci Majcen)

Zakonca Majcen, ki sta doma na Kokrici pri Kranju, sta bila v preteklosti okroglo ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...