Zbiramo stare jedi: ajdovi žganci (Franci Majcen)

Ste tudi vi med tistimi, ki poleti v kakšni od gorenjskih gorskih koč najraje naročite žgance? Pa jih znate tudi pripraviti? Po navodila za pripravo te jedi smo se odpravili na Kokrico pri Kranju, kjer nam je recept narekoval upokojenec Franci Majcen.

Svojčas je Franci Majcen delal kot gasilec, kasneje pa je bil z ženo Jožico oskrbnik Doma na Čemšeniku, kjer je planince razveseljeval tudi z ajdovimi žganci.

Naš sogovornik je bil po poklicu gasilec. Že od mladosti je rad kuhal, zato ne preseneča, da je bil on tisti, ki je največkrat kuhal kosilo za svoje gasilske kolege. Ko se je upokojil, je ljubezen do kuhanja ponesel v Dom na Čemšeniku, kjer sta bila z ženo Jožico desetletje oskrbnika. Tam je Franci Majcen kuhal tudi žgance, pripravljene po spodaj zapisanem receptu.

Franci Majcen je bil po poklicu gasilec, kasneje je bil z ženo Jožico deset let oskrbnik Doma na Čemšeniku. Foto: Črt Piksi
Franci Majcen je bil po poklicu gasilec, kasneje je bil z ženo Jožico deset let oskrbnik Doma na Čemšeniku. Foto: Črt Piksi

»Bil sem gasilec, torej voznik gasilskega avtomobila. Ko je bila intervencija, je kuhanje seveda odpadlo,« se službe spominja Franci Majcen, doma na Kokrici pri Kranju, in spotoma omeni tudi, da je delal še v tistih časih, ko je bil kranjski gasilski dom umeščen tja v bližino zdajšnje glavne pošte.

Poznate tudi vi koga, ki ima na zalogi kup odličnih tradicionalnih receptov – takih, ki so jih pripravljale že naše mame in babice? Sporočite nam na kulinarika@visitkranj.si ali kristina.bogataj@visitkranj.si.

Tudi kasneje, ko se je kranjska poklicna gasilska četa preselila proti kranjski vojašnici, je bil Franci Majcen tisti v njegovi izmeni, ki ni bil zadolžen samo za šofiranje službenega vozila, ampak tudi za kuhanje kosil. »Kolegi gasilci so mi radi rekli, da so v službi marsikdaj jedli boljše kot doma,« se službenih dni iskreno in tudi nostalgično spominja danes.

Fina kombinacija: ajdovi žganci in obara. Foto: Črt Piksi
Fina kombinacija: ajdovi žganci in obara. Foto: Črt Piksi

Takoj zatem ko je stopil med upokojence, je Franci Majcen z ženo Jožico za desetletje prevzel oskrbništvo Doma na Čemšeniku (835 nadmorskim metrov), to je v sosednji, preddvorski občini. Tam je za pohodnike pripravljal različne jedi, med njimi tudi obaro, ki smo jo predstavili pred kratkim, in ajdove žgance – spodaj so zapisana natančna navodila za njihovo pripravo.

Morda še to: poleti žgance postrežemo s kislim mlekom, pozimi pa jih lahko pridružimo kislemu zelju ali repi in pečenici oziroma krvavici. Ajdovi žganci se odlično podajo tudi k obari – recept zanjo najdete TUKAJ.


 

Ajdovi žganci (po receptu Francija Majcna)

Sestavine (za 4-6 oseb):

  • 500 g ajdove moke
  • sol
  • 4 žlice ocvirkov v masti

 

Priprava:

1) Pri žgancih je nujno, da izberemo višji lonec. Vanj vlijemo 7 dl vode, ki jo zavremo in solimo.

2) V krop na hitro vsujemo vso moko. Zmanjšamo ogenj, da voda le rahlo vre, in kuhamo 20 minut ali pol ure. »Luknje v kupček moke nam pri tako majhni količini moke ni treba narediti, če pa žgance kuhamo iz kilograma moke ali več, potem priporočam, da z ročajem kuhalnice naredimo luknjo na sredino moke, saj se bo tako ta enakomerno skuhala,« svetuje Franci Majcen.

3) Po približno pol ure kuhanja, krop odlijemo, a vode ne zavržemo – rabili jo bomo malo kasneje.

4) V roke vzamemo vilice z dvema rogovoma (lahko tudi klasične vilice), s katerimi mešamo oziroma drobimo moko, tako da začnejo nastajati žganci. Če se nam zdi, da je jed presuha, počasi prilijemo nekoliko vode, ki je ostala od kuhanja žgancev. Pozor: vodo dodajamo postopoma in pazljivo, saj tekočine nikakor ne sme biti preveč!

5) Ko so žganci pripravljeni, jih prerazporedimo v skodelice ali na krožnike ter zabelimo z ocvirki, ki smo jih dobro pogreli na masti.

Sorodne vsebine

zbiramo-stare-jedi-obara-franci-majcen-foto-crt-piksi-visit-kranj-1[1]

Zbiramo stare jedi: obara (Franci Majcen)

Zakonca Majcen, ki sta doma na Kokrici pri Kranju, sta bila v preteklosti okroglo ...

Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Pavla Bizjak se je rodila v Loškem potoku, že več kot pol stoletja pa ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...