Gostilna Krištof tudi letos dobila zeleno Michelinovo zvezdico

Zeleno zvezdico so Gostilni Krištof tokrat podelili že četrtič zapovrstjo, omenjena kranjska gostilna pa se je tako pridružila sedmerici slovenskih gostiln, ki jim je letos Michelin izročil to odmevno nagrado.

»Zelena zvezdica celotni naši ekipi veliko pomeni, saj poudarja trajnost, lokalnost in tesno vpetost naše gostilne v okolje. Veseli me, da so Michelinovi inšpektorji prepoznali povezovanje, ki ga naša kuharska ekipa neguje s kmetijami iz bližnje okolice. Tako je ta nagrada tudi priznanje kmetovalcem iz Kranja in okolice,« je po prejetju zelene Michelinove zvezdice povedal Uroš Gorjanc, chef Gostilne Krištof.

Kot so zapisali na spleti strani Slovenske turistične organizacije, zelena Michelinova zvezdica »izpostavlja kuharske mojstre, ki se zavzemajo za ohranjanje okolja. Lahko ga prejmejo le tisti, čigar restavracije so navedene v kateri koli kategoriji Michelinovega vodnika. Michelinova zelena zvezdica poudarja njihov pogum in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu, sodelovanju z okoljsko osveščenimi proizvajalci surovin, ravnanju z odpadki.«

Krištof Bolka (Gostilna Krištof) ob prejemu oznake Michelin Select. Foto: Jošt Gantar za STO
Krištof Bolka (Gostilna Krištof) ob prejemu oznake Michelin Select. Foto: Jošt Gantar za STO

Poleg Gostilne Krištof so zeleno zvezdico prejeli še: Hiša Franko (chefinja Ana Roš Stojan), Hiša Linhart (chef Uroš Štefelin), Gostilna Mahorčič (chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič), Gostišče Grič (chef Luka Košir), Gostilna Repovž (chefinja Meta Repovž) in Špacapanova hiša (chef Ago Špacapan).

Hkrati so Gostilno Krištof v najbolj znanem svetovnem kulinaričnem vodniku uvrstili v izbor Michelin Select. V tem izboru je še ena restavracija, na čelu katere je Kranjčan, in to je blejska Restavracija 1906, ki jo v hotelu Triglav na Bledu vodi chef Aleš Fende.

Več o predstavitvi Michelinovega vodnika za Slovenijo 2023 si lahko preberete na strani Slovenske turistične organizacije.

Ko govorimo o Michelinu in Kranju, lahko omenimo še imeni dveh chefov, in to sta Igor Jagodic in Jorg Zupan. Igor Jagodic je na Ljubljanskem gradu chef Restavracije Strelec, ki tudi letos nosi eno Michelinovo zvezdico. Jorg Zupan v Ljubljani vodi Aftr in Breg, ki so ju Michelinovi inšpektorji uvrstili v izbor Michelin Select. Oba chefa, Jagodic in Zupan, sta nedavno kuhala v Kranju, saj sta se našim chefom pridružila pri kuhanju jedi, postreženih na letošnji Kranjsko dolgi mizi.

Na Kranjski dolgi mizi so septembra 2023 kuhali: Tomaž Polenec (Restavracija in kavarna Brioni), Uroš Gorjanc (Restavracija Krištof), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Aleš Kristan (Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc) in Jorg Zupan (Aftr, Breg). Foto: Dean Dubokovič / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Na Kranjski dolgi mizi so septembra 2023 kuhali: Tomaž Polenec (Restavracija in kavarna Brioni), Uroš Gorjanc (Restavracija Krištof), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Aleš Kristan (Kmetija odprtih vrat Pr’ Končovc) in Jorg Zupan (Aftr, Breg). Foto: Dean Dubokovič / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Sicer pa je Michelin letos največ zvezdic, torej tri, namenil Hiši Franko (chefinja Ana Roš Stojan), medtem ko sta dve zvezdici letos zasijali nad kranjskogorsko restavracijo Milka (chef David Žefran). Po eno zvezdico so Michelinovi inšpektorji namenili sedmim restavracijam, med katerimi je ena na Gorenjskem, in to je radovljiška Hiša Linhart (chef Uroš Štefelin).

Prejemniki zelenih zvezdic Michelin 2023
Prejemniki zelenih zvezdic Michelin 2023

Morda še to: rdeči kulinarični vodnik po Sloveniji za leto 2023 bo v tiskani verziji izšel konec septembra.

Sorodne vsebine

Kranjska dolga miza 2023_lead

Kranjska dolga miza že tretjič navdušila

7. septembra 2023 je grajsko dvorišče Khiselstein zavzela Kranjska dolga miza. ...

Falstaff_kulinarika 2023_Visit Kranj

Te tri kranjske gostilne priporoča avstrijska kulinarična revija Falstaff

Pred nekaj dnevi je avstrijska kulinarična revija Falstaff objavila seznam najboljših restavracij v Sloveniji ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...