Informacijski center SOS proteus se poteguje za nagrado po izboru občinstva

V lanskem letu je Informacijski center SOS proteus prejel nagrado Green Destinations Top 100 Stories. V letošnjem letu pa center z vašo pomočjo lahko prejme nagrado po izboru občinstva!

Mednarodna organizacija Green Destinations bo letos na sejmu ITB Berlin poleg nagrad strokovne žirije podelila tudi People’s Choice Award. Za nagrado po izboru občinstva se potegujejo dobitniki nagrad Green Destinations Top 100 Stories, kamor spada tudi kranjski SOS proteus.

Glasovanje poteka med 15. in 29. januarjem. Svoj glas lahko oddate tukaj.

Destinacija in zgodba z največ glasovi bo prejela nagrado in se kot ena najbolj navdihujočih pobud za razvoj trajnostnega turizma 6. marca predstavila na odru prestižne turistične konference ITB Berlin.

Med Top 100 Stories se je center uvrstil z zgodbo »S človeško ribico si delimo potrebo po čistih in pitnih podzemeljskih vodah«, ki opozarja na ogroženost jamske biotske raznovrstnosti in simbolizira smisel prizadevanj za ohranitev čiste podtalnice, najpomembnejšega vira pitne vode. Idejni pobudnik, strokovni razvijalec in upravljalec centra je Gregor Aljančič, ki je hkrati tudi ustanovitelj Zavoda Jamski laboratorij Tular.

Glavno poslanstvo centra, ki se nahaja v Rovih pod starim Kranjem, je ozaveščanje o ogroženosti človeške ribice in pomenu ohranjanja podzemnih virov pitne vode. Obiskovalce med ogledom centra spremljajo informacijske table in video prezentacije, glavne zvezde pa so seveda človeške ribice! Na ogled so rešene človeške ribice, ki so jih poplave podzemnih voda izplaknile na površje, kjer sicer ne bi preživele. Tako prikazovanje nima negativnega vpliva na naravo in je živalim prijazno. Da je temu tako, skrbijo raziskovalci Jamskega laboratorija Tular, kjer se s preučevanjem in varstvom človeških ribic ukvarjajo že 60 let. Obenem Info center SOS proteus, kot prvi tovrstni center na svetu, uvaja spremljanje vpliva obiskovalcev na človeške ribice.

Centru do zmage lahko pomagate tako, da do 29. januarja oddate svoj glas na sledeči povezavi.

Info center SOS proteus je projekt javno-zasebnega partnerstva med Zavodom Jamski laboratorij Tular, Mestno občino Kranj in Zavodom za turizem in kulturo Kranj.

 

Foto: Aleš Komovec in Anže Krže

Sorodne vsebine

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg ...