Kranj zadnji nagrajenec evropske destinacije odličnosti

Evropska komisija je lani Kranj izbrala za evropsko destinacijo odličnosti. Z vstopom v leto 2024 je Kranj naziv predal Grossetu, občini v Toskani. Ker so organizatorji pobude oziroma tekmovanja letos nagrado preimenovali v evropski zeleni začetnik pametnega turizma, se bo Kranj v zgodovino evropskih destinacij odličnosti vpisal kot zadnji, ki mu je pripadla čast tega prestižnega naziva.

Evropska komisija je tekmovanje za naziv evropska destinacija odličnosti javnosti prvič predstavila leta 2007. Gre za pobude Evropske unije, ki jih izvaja Evropska komisija. Rdeča nit tekmovanja so manjše destinacije, ki so uspešno izvedle strategije za spodbujanje trajnostnega turizma s praksami zelene preobrazbe.

Kranj se je za nagrado potegoval v konkurenci 20 evropskih destinacij. V finale se je uvrstil še z mestoma Grevena (Grčija) in Larnaka (Ciper). Organizator natečaja je vse tri finaliste povabil, da svoje kandidature predstavijo pred evropsko žirijo v Bruslju, kjer je Kranj navdušil z dosežki na področju trajnostnega turizma in programom aktivnosti Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) ter Mestne občine Kranj (MOK), ki jih vpeljujeta v občini.

O Kranju The Guardian in The Times, predstavitev na največjem sejmu turizma na svetu

Za nagrado je Kranj prejel promocijo v mednarodnem prostoru, s tem pa so se mu odprla številna vrata. O Kranju so pisali največji evropski mediji. The Guardian je v začetku leta Kranj uvrstil med 23 mest, ki jih je bilo treba po mnenju avtorjev članka obiskati v letu 2023, dodelili so mu celo tretje mesto med vsemi destinacijami.

Na seznam kratkih oddihov ga je uvrstil tudi The Times. Evropska komisija je Kranju omogočila predstavitev na največjem turističnem sejmu na svetu ITB Berlin, kjer je župan Matjaž Rakovec iz rok vodje predstavništva Evropske komisije v Nemčiji Jörga Wojahna tudi prejel nagrado.

Evropska komisija je v Kranj poslala mednarodno snemalno ekipo, ki je pripravila promocijski video o trajnostnem Kranju. Trajnostne novosti iz Kranja je med drugim objavljal portal Visit Europe, Facebook kanal EU Internal Market, Industry, Entrepreneurship & SMEs, promocijski članek o Kranju pa so pripravili pri National Geographic. Podžupan Janez Černe je o trajnostnih praksah Kranja govoril v podkastu Smart gets you further.

Kranj je obiskal tudi novinar Guardiana in pripravil obsežno reportažo. Hrvaška turistična zveza je Kranj povabila na delavnico o destinacijah odličnosti, na kateri se je Kranj predstavil kot aktualni nosilec naziva, župan Matjaž Rakovec pa se je odzval na vabila na konference v tujini, na katerih je predstavljal tudi občinske trajnostne prakse.

Misli zeleno, deluj trajnostno

MOK je v okviru Dneva mednarodnega povezovanja Kranja izvedla tudi mednarodno konferenco Think Green, Go Sustainable (Misli zeleno, deluj trajnostno), na kateri je skupaj z drugimi kranjskimi zavodi v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj predstavila trajnostne prakse, ki jih izvajajo v občini.

Konference, na kateri je bila osrednja govorka priznana klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, so se udeležili predstavniki iz enajstih držav. Vzporedno je potekala delavnica z dijaki treh kranjskih srednjih šol, razpravljali so o Kranju, podnebno nevtralnemu in pametnemu mestu do leta 2030.

Kranj je z nazivom evropska destinacija odličnosti pridobil večjo pozornost domačih medijev. Leto 2023 je začel še s pridobitvijo platinastega znaka Slovenia Green Destination. Gre za najvišje priznanje, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija v okviru Zelene sheme slovenskega turizma. Ta je Kranj še bolj umestila v promocijske kanale, ki so namenjeni tako slovenskim kot tujim trgom.

Kranj je v letu 2023 ponosno nosil naziv evropska destinacija odličnosti in bo na podlagi tega dosežka s še večjo vnemo vključeval trajnostne prakse v razvoj mesta in turizma ter svoje trajnostne nazore še naprej širil tudi čez občinske meje.

Evropska komisija je letos naziv evropska destinacija odličnosti preoblikovala v evropski zeleni začetnik pametnega turizma. Prejel ga je italijanski Grosseto.

Sorodne vsebine

Zelen dan nagrajenci

Kranj uradno prejel naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum

Destinacija Kranj še uradno prejela pridobljeni naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum. ...

Kranj na mednarodnem sejmu ITB Berlin kot evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj na mednarodnem sejmu ITB Berlin kot evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj se bo predstavil na enem največjih mednarodnih turističnih sejmov ITB Berlin od 7. ...

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg ...