Jenkova rezidenca nosi naziv Zero Waste namestitev

V lanskem letu je Zavod za turizem in kulturo Kranj za obiskovalce mesta odprl vrata nove turistične namestitve – Jenkove rezidence. Ker gre za namestitev s trajnostno noto smo se vključili tudi v Zero Waste postopek, ki ga izvaja društvo Ekologi brez meja. Jenkova rezidenca tako v letošnjem letu nosi naziv zero waste namestitev.

Društvo Ekologi brez meja, ki so nacionalna Zero waste organizacija za Slovenijo, med drugim deležnike v turističnem sektorju spodbujajo in vključujejo v prehod v zeleno gospodarstvo ter trajnostno upravljanje z viri.

Da bi Jenkova rezidenca pridobila naziv, smo morali tako zadostiti naslednjim pogojem: ločeno zbranih čez 90 odstotkov odpadkov, uvedba ukrepov za zmanjševanje nastajanja odpadkov, opravljeno usposabljanje za zaposlene. A Jenkova rezidenca kar se tiče trajnostnih ukrepov presega te zahteve.

Kot nosilci naziva Zero Waste namestitev smo se zavezali , da bomo upravljali z Jenkovo rezidenco skrbno v smislu rokovanja z odpadki.

Jenkova rezidenca je poklon Simonu Jenku, enemu izmed najvplivnejših slovenskih pesnikov, ki je med letoma 1864 in 1866 bival v hiši, kjer se rezidenca nahaja, s čimer želimo navdihovati goste, ki tam bivajo. Poleg skrbi za našo kulturno dediščino ima Jenkova rezidenca tudi druge trajnostne vidike: večina opreme v rezidenci je iz trajnostnih materialov, marsikateri kos je »iz druge roke«, obnovljen v fundaciji Vincenca Drakslerja. Goste nagovarjamo k ločevanju odpadkov, skrbni uporabi elektrike in vode, k pitju vode iz pipe, predvsem pa k uživanju v lokalni ponudbi – od znamenitosti, do kulinarike in dogodkov.

Kot nosilci naziva Zero Waste namestitev smo se zavezali , da bomo upravljali z Jenkovo rezidenco skrbno v smislu rokovanja z odpadki, pri čemer bomo stremeli tudi k skrbi za ohranjanje vseh virov (voda, zrak, zemlja) na način, da bi čim manj ogrozili zdravje okolice, ekosistema in ljudi. Da je to pomembno kaže podatek, da na svetovni ravni turistično gospodarstvo ustvari 35 milijonov ton odpadkov letno.

Uvajanje zero waste strategije v turistične namestitve dokazano prinaša številne ne samo okoljske, pač pa tudi poslovne koristi – tako za lastnika kot za zaposlene in tiste goste, ki cenijo okoljsko odgovorna prizadevanja ponudnikov turističnih storitev.

Apartma Jenkova rezidenca je prvi od apartmajev v nastajajočem razpršenem hotelu v Kranju. Z njim želimo ponuditi inovativno možnost turistično-kulturne nastanitve ter s tem prispevati k oživitvi starega mestnega jedra v Kranju. Jenkova rezidenca gosti turiste od lanskega maja. V osmih mesecih smo dosegli 50 odstotno zasedenost, medtem ko je bila v poletni sezoni zasedenost skoraj 90 odstotna. Ocena naših gostov pa šteje 8,6.

Foto: Fotoarhiv ZTKK: Vida Dimovska

Sorodne vsebine

jenkova-soba-jost-gantar

Jenkova rezidenca

V hiši, kjer je nekoč živel Simon Jenko, je urejena navdihujoča rezidenca z manjšo ...

Jenkova zapuscina_Visit Kranj_1

Jenkova zapuščina

Simon Jenko, pesnik Sorškega polja, se je rodil 27. oktobra 1835 na Podreči pri ...