Na festivalu divje hrane letos tudi chef iz Kranja

Že kmalu, maja, bo festival divje hrane Zeleni kras, ki bo v Postojno in okolico povabil ljubitelje dobre kulinarike in vina. V sklopu festivala bodo tudi štiri kuharske delavnice, na eni od njih pa bo predaval kranjski chef Matjaž Erzar, ki na Primskovem pri Kranju že skoraj četrt stoletja vodi Gostilno pr’ Matičku.

Takole se chef, ki skupaj s partnerico Simono Virant vodi Gostilno pr’ Matičku (Jezerska cesta 41, Kranj), vrne v preteklost: »Maja leta 2000 sem kupil zemljo, 8. avgusta istega leta smo začeli zidati. Gostilno smo zidali 120 dni in jo odprli 8. decembra.«

Unikatna notranjost unikatne kranjske Gostilne pr' Matičku. Foto: Črt Piksi
Unikatna notranjost unikatne kranjske Gostilne pr’ Matičku. Foto: Črt Piksi

Pred tem je Matjaž Erzar – Matiček delal marsikje: »Začel sem v Ljubljani, kjer je bila na mestu današnjega JB-ja Restavracija Jadran. Nato sem kuhal na Brdu pri Kranju in nekaj časa tudi v kuhinji kranjske porodnišnice.«

Kasneje je razvajal goste v stari kranjski gostilni Stari Mayr, nato je kuhal še na Savskem otoku, kjer je pod okriljem Gorenjskega sejma vodil gostilno in postal prepoznavni obraz kranjske kulinarične scene.

Kranjski chef je na potovanjih po svetu spoznaval tudi kulinariko tujih dežel. Foto: osebni arhiv
Kranjski chef je na potovanjih po svetu spoznaval tudi kulinariko tujih dežel. Foto: osebni arhiv

V tistih letih, se spominja sogovornik, je bil marsikje po svetu: ko je bilo na Sejšelih tekmovanje za miss sveta, je sodeloval v kulinarični ekipi, v Kanadi se je družil s staroselci, bil je z ljudstvom Himbe v Namibiji, v Kirgiziji je spoznal nomade, se za nekaj časa pridružil Laponcem na Finskem … Med drugim je kuhal za tedanjega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova in nemškega kanclerja Helmuta Kohla, da znanih obrazov iz (polpreteklega in sedanjega) sveta domače politike niti ne omenjamo.

Chef Matjaž Erzar pa je tudi lovec, zato je njegova gostilna daleč naokoli znana po divjačinskih dobrotah. Leta 2005 je napisal knjigo Divjačina, ki je izšla v kar 25.000 izvodih. Vanjo je na več kot 300 straneh strnil svoje znanje o divjačini, zraven je dodal številne preverjene recepte za pripravo divjačinskih jedi.

Pomembno obvestilo: detajl iz Gostilne pr' Matičku. Foto: osebni arhiv
Pomembno obvestilo: detajl iz Gostilne pr’ Matičku. Foto: osebni arhiv

Gostilna pr’ Matičku ima tudi vrt, ki ga obdelujeta Matjaž Erzar in Simona Virant, hkrati skrbita za sadovnjak, v katerem je skoraj 20 vrst sadnih dreves, med njimi tudi stare avtohtone sorte. Tako večina zelenjave, ki jo postrežejo v gostilni, zraste na domačem vrtu. Posebno strast goji Matiček tudi do vlaganja domačih dobrot, zato ob naslednjem obisku gostilne le poglejte v Matičkovo špajzo, ki jo najdete v osrednjem prostoru gostilne – tu se skrivajo mnoge okusne posebnosti.

Več o Matjažu Erzarju – Matičku, kuharju z zelenim klobukom, si lahko preberete TUKAJ.

Danes je Gostilna pr’ Matičku omenjena v kulinaričnem vodniku Gault & Millau Slovenija, kjer je označena z dvema kuharskima kapama, dva srčka tej kranjski gostilni namenja ocenjevanje Vivi. Gostilna pr’ Matičku sodeluje tudi na letošnjih 2. Okusih kranjskih miz, ki bodo med 10. in 26. majem v 17 gostilnah, nanizanih v petih gorenjskih občinah.

Matjaž Erzar – Matiček in Simona Virant že skoraj četrt stoletja vodita Gostilno pr' Matičku. Foto: Nejc Vurnik / arhiv Okusov kranjskih miz
Matjaž Erzar – Matiček in Simona Virant že skoraj četrt stoletja vodita Gostilno pr’ Matičku. Foto: Nejc Vurnik / arhiv Okusov kranjskih miz

Kot zapisano, bo Matjaž Erzar – Matiček svoje lovske zgodbe delil na festivalu Zeleni kras v Postojni sredi maja, točneje: v torek, 14. maja 2024. Takrat bodo gostinski ponudniki na brezplačni delavnici lahko prisluhnili napotkom, ki jih gre upoštevati pri pripravi divjačinskega mesa. »Predstavil bom različne vrste divjačinskega mesa in zorenje tega mesa, nekaj tovrstnih jedi bomo skupaj tudi skuhali,« je bližajočo se delavnico v sklopu Zelenega krasa, namenjeno gostinskim ponudnikom, opisal Matjaž Erzar.

Avtor naslovne fotografije: Črt Piksi

Sorodne vsebine

Falstaff_kulinarika 2023_Visit Kranj

Te tri kranjske gostilne priporoča avstrijska kulinarična revija Falstaff

Pred nekaj dnevi je avstrijska kulinarična revija Falstaff objavila seznam najboljših restavracij v Sloveniji ...

Gostilno pr' Matičku vodi chef Matjaž Erzar, ki je kuhar in lovec. Hkrati tudi vrtnari, zato je večina zelenjave z domačega vrta.

Gostilna Pr’ Matičku

Prepoznavni kranjski chef Matjaž Erzar – Matiček, ki že več kot dve desetletji gostilno ...