Na Turističnem vodnem dnevu Zavod za turizem in kulturo Kranj prejel certifikat Voda iz pipe

Turistični vodni dan v Kranju

Ob svetovnem dnevu vode, ki ga obeležujemo 22. marca, je Zavod za turizem in kulturo Kranj skupaj s Komunalo Kranj organiziral Turistični vodni dan. Dogodek je bil namenjen predstavitvi kakovosti vode kranjskega vodovodnega sistema širši in strokovni javnosti ter kranjskemu turističnemu sektorju. Zavod za turizem in kulturo Kranj je na dogodku tudi uradno prejel certifikat Voda iz pipe, ki ga podeljuje Zbornica komunalnega gospodarstva. Dogodek je potekal v Kovačnici Kranj.

Certifikat Voda iz pipe je predstavil Iztok Rozman iz Zbornice komunalnega gospodarstva. Namen certifikata je dvigniti zavest o kakovosti pitne vode, spodbuditi zdravje zaposlenih, zmanjšati okoljski odtis ter spodbujati dobre prakse s področja uporabe pitne vode. Sledila je podelitev certifikata, ki ga je direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc predal direktorju Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemenu Malovrhu. »Konec lanskega leta smo v okviru Zelene sheme slovenskega turizma prejeli platinasti znak, letos smo nosilci naziva evropska destinacija odličnosti 2023. Delovati trajnostno sega tudi na področje odnosa do vode. K certifikatu Voda iz pipe smo pristopili, ker se zavedamo kakovosti naše vode in pomembnosti varčnega in skrbnega odnosa do nje. Zaposleni pijemo vodo iz pipe, ki jo ponujamo tudi našim poslovnim gostom. Pri organizaciji prireditev smo ukinili uporabo ustekleničene vode, še posebej v plastični embalaži, ponujamo pa kozarce za večkratno uporabo in vodo iz pipe. V turističnem sektorju poslovne partnerje nagovarjamo k uporabi vode iz pipe in promoviramo pitno vodo iz pipe tudi našim gostom, turistom,« je ob prevzemu certifikata povedal Klemen Malovrh.

 

Glavno sporočilo dogodka pa se je glasilo: »Najbolj kakovostna in tudi najcenejša pitna voda v Sloveniji je še vedno voda iz pipe!«

 

Od kod v Mestni občini Kranj pridobivamo vodo, kje so zajetja in vodni hrami, kako poteka proces prečiščevanja in razkuževanja vode in kako se izvaja nadzor nad ustreznostjo pitne vode, so nam podrobno predstavili Maja Rozman, Rok Oblak in Miha Tallarini iz Komunale Kranj. Poslušalcem so postregli tudi z zanimivostmi. Prebivalci mestne občine Kranj na dan porabimo med 5 in 6 olimpijskih bazenov vode, največja poraba vode pa je okoli 19. ure zvečer. Ob zaznavi prekomerne porabe Komunala prijazno obvesti odjemalca o morebitnih napakah v sistemu. Sicer pa uporabniki sami lahko podrobneje spremljamo porabo vode na spletnem portalu Komunale Kranj.

Ob zaključku sta vodna someljeja Marko Gajić in Boštjan Jelovčan iz Blejskega vodnega foruma predstavila različne tipe vode in njihovo uporabo. Kot zanimivost sta povedala, da po svetu v gostinstvu že postrežejo z vodnimi kartami ustekleničenih voda – nekatere dosegajo cene tudi do 500 dolarjev. Za sladek zaključek sta vodna someljeja postregla z vodnim koktejlom iz rdeče pese, ingverja, medu in limone, posutim z zlatimi lističi.

 

Sorodne vsebine

Najboljso vodo pijemo v Kranju_Visit Kranj_jun 2023

Najboljšo vodo pijemo v Kranju

Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Komunala Kranj so prejeli ...

Kranj je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma postal prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination

Kranj je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma postal prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination

Letošnje leto Kranj pričenja z dvema velikima priznanjema na področju trajnostnega razvoja. V evropskem ...

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg ...