Zbiramo stare jedi: ričet s suhimi češpljami (Gabrijela Jeraj)

»To jed lahko pripravimo za zajtrk ali kosilo, lahko pa jo postrežemo popoldne,« pojasni Gabrijela Jeraj o ričetu s suhimi češpljami, ki ga doma vse leto večkrat pripravi. »Ker je tako pripravljen ričet zelo nasiten, ga postrežemo kot samostojno jed,« pojasni domačinka iz Mavčič o tej zanimivi kombinaciji.

Gabrijela Jeraj izhaja iz Selške doline. Spod Starega vrha se je pred približno pol stoletja preselile v Mavčiče – sem se je poročila in tu večino življenja preživela na kmetiji. »Naša kmetija je bila v preteklosti mešana, saj smo se ukvarjali z živinorejo in prirejo mleka, imeli smo tudi njive s krompirjem. Teh zdaj nimamo več,« pojasni Gabrijela Jeraj, ki je že vrsto let članica Društva kmečkih žena Kranj.

Kot doda, je na kmetiji delala vse: »Ko je bilo treba voziti traktor, sem ga vozila. Ko je bilo treba delati v štali, sem šla tja, ko se je delalo v gmajni, sem bila tam.«

Gabrijela Jeraj je že vrsto let članica Društva kmečkih žena Kranj. Foto: Črt Piksi
Gabrijela Jeraj je že vrsto let članica Društva kmečkih žena Kranj. Foto: Črt Piksi

Kako je bilo v Mavčičah v sedemdesetih letih, ko je prišla živet v to vas na obrobju kranjske občine? »Vse je bilo drugače, saj je bilo tu veliko več kmetij kot danes. Zdaj so tisti, ki so v tistem obdobju imeli zgolj nekaj glav živine, kmetijstvo oziroma živinorejo že opustili,« se starih časov spomni sogovornica.

Poznate tudi vi koga, ki ima na zalogi kup odličnih tradicionalnih receptov – takih, ki so jih pripravljale že naše mame in babice? Sporočite nam na kulinarika@visitkranj.si ali kristina.bogataj@visitkranj.si.

Njen dan se še danes začne zgodaj, ob 6. uri, kajti takole razmišlja: »Prej ko se zbudiš, prej si nato frej.« Dan začne z obhodom hleva, v katerem poskrbi za živino, nato sledita zajtrk in kava, zatem pa se poda vsakodnevnim opravkom naproti.

Med temi opravki je tudi kuhanje. Gabrijela Jeraj rada kuha močnate jedi in ko se takole pogovarjamo o starih časih, se iz spomina izluščijo mlinci. »Te je pripravljala že moja mama, pekla jih je v krušni peči. Nato jih je oparila in zabelila z medom,« se na eno od jedi, ki jo spremlja že od malih nog, spomni sogovornica.

Za našo zbirko receptov je Gabrijela Jeraj pripravila ričet s suhimi slivami, ki jim marsikje na Gorenjskem, tudi v Mavčičah, raje rečejo češplje.

Ričet lahko pripravimo tudi s suhimi slivami oziroma češpljami. Foto: Črt Piksi
Ričet lahko pripravimo tudi s suhimi slivami oziroma češpljami. Foto: Črt Piksi

Ričet s suhimi češpljami (po receptu Gabrijele Jeraj)

Za 4 osebe:

200 g ješprenja
1 – 2 dl mleka
100 g masla
2 pesti suhih sliv
sol

Priprava

1. Ješprenj zvečer namočimo v hladno vodo. Pustimo čez noč na sobni temperaturi, da zrna nabreknejo.

2. Zjutraj odlijemo vodo, ješprenj pa oplaknemo po svežim curkom vode.

3. V lonec vsujemo odcejen ješprenj, dolijemo približno liter vode. Solimo, zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 1 uro tako, da jed le malo vre. Vmes večkrat premešamo. Če po uri ješprenj ni kuhan, podaljšamo čas kuhanja. Če je izhlapela vsa voda, dodamo še nekoliko sveže. Pazimo, da do konca kuhanja ješprenj vsrka vso vodo.

4. Ko se ješprenj kuha, v manjši lonec dodamo suhe slive, ki jih zalijemo z vodo in zavremo. Zatem odstavimo in odcedimo.

5. Kuhan ješprenj zalijemo z mlekom in v vročo jed vmešamo še maslo, ki se bo med mešanem raztopilo, jed pa bo postala gosta in kremasta.

6. V tako pripravljen ješprenj vmešamo odcejene suhe slive, torej suhe češplje.

Sorodne vsebine

zbiramo-stare-jedi-obara-franci-majcen-foto-crt-piksi-visit-kranj-1[1]

Zbiramo stare jedi: obara (Franci Majcen)

Zakonca Majcen, ki sta doma na Kokrici pri Kranju, sta bila v preteklosti okroglo ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...