Zvonik cerkve sv. Kancijana in rovi pod starim Kranjem

 

Za veličasten razgled nad mestom se povzpnite na zvonik cerkve sv. Kancijana, skrivnosti kranjskega podzemlja pa spoznajte v Rovih pod starim Kranjem.

Cerkev sv. Kancijana s svojo mogočno in v prostor strateško umeščeno pojavo predstavlja najbolj prepoznavno zgradbo v mestni veduti. Njen zvonik se dviga 60 metrov visoko. Vanj se vije 163 stopnic, ki se končajo ob razgledni ploščadi.

Za skoraj 600 let starimi zidovi se obiskovalcu razkrivajo arhitekturne in zgodovinske zanimivosti cerkve, ki je razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Prava posebnost so tudi cerkveni zvonovi. Korak na razgledno ploščad razkriva veličasten pogled na mesto, ki stoji na 30 m visoki skali v objemu dveh rek, Save in Kokre. Razgled od tu seže na vse tri verige slovenskih Alp in vse štiri strani neba.

Pod starim mestom Kranj se skrivajo rovi, ki so jih zgradili med 2. svetovno vojno in so prvotno služili kot mestno zaklonišče. Pot, ki je dolga 1300 metrov in vodi skozi kranjsko konglomeratno skalo, je polna zanimivih zgodb in doživetij. Podzemni rovi so delo človeških rok, a v njih zaradi klime, ki je podobna naravni jami nastajajo kapniki, tam pa živijo tudi redke jamske živali, kot so jamske kobilice in pajki jamske mete.

Na vodenem ogledu boste spoznali zgodovino nastanka kranjskih rovov, njuna graditelja Josipa Slavca in Josipa Dedka, razstavo mineralov in fosilov, ter rekonstrukcijo zaklonišča iz 2. sv. vojne s simulacija letalskega napada. Rovi pod starim Kranjem so ob odprtju prejeli priznanje za ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskemu turizmu – srebrnega Sejalca.


Več info: 

Ogled zvonika in vodenje po rovih pod starim Kranjem:

Termini: vsak torek in petek ob 17.00 uri ter vsako soboto in nedeljo ob 10.00 uri 

Čas trajanja: do 1 ure

Cena: 10 €/osebo (do 25 oseb)

Voden ogled zvonika in rovov pod starim Kranjem:

Termini: vsak torek in petek ob 17.00 uri ter vsako soboto in nedeljo ob 10.00 uri 

Čas trajanja: do 1,5 ure

Cena: 12 €/osebo (do 25 oseb)

Cena vključuje: ogled razstave mineralov in fosilov, obisk animacijske sobe simulacije letalskega napada, vodenje in spremstvo lokalnega turističnega vodnika. DDV je vključen v ceno. 

Potrebne so predhodne prijave na info@visitkranj.si ali na tel. 00 386 4 238 04 50 vsaj en dan pred želenim terminom vodenega ogleda. Vstopnino plačate v Kranjski hiši, Glavni trg 2, kjer je tudi zborno mesto.

Prijavite se tukaj


Cenik vodenih ogledov po Kranju najdete tukaj

 

Sorodne vsebine

rovi-pod-starim-kranjem-digitalno[1]

Digitalni potep po rovih Kranja

Odkrijte 15 digitaliziranih točk v rovih, ki razkrivajo zgodovino Kranja. ...

Klasicen-voden-ogled-Kranja_visit-kranj[1]

Klasičen voden ogled Kranja

Spoznajte očarljivo mestno jedro skozi pripovedi izkušenih vodnikov. ...

zvonik-kranj-jost-gantar-1[1]

Zvonik kranjske cerkve

Ujemite razgled iz zvonika cerkve sv. Kancijana! ...

rovi-pod-starim-kranjem-vodenje[1]

Rovi pod starim Kranjem

Raziščite 1300 metrov skrivnih rovov pod starim Kranjem! ...