Kulturni potepi po mestu

Kranj, Prešernovo mesto

V Kranju skoraj ni kotička, ki ne bi obujal spomina na našega največjega pesnika, velikega svetovljana in človekoljuba. Pesnik je v Kranju živel v sredini 19. stoletja, najbolje ga lahko spoznate v Prešernovi hiši, ki je urejena v spominski muzej. Še bolj doživeto pa mojstra besed lahko spoznate na vodenem ogledu CIFRA-MOŽ. V Kranju spomin na pesnika nosijo še ulica, gledališče, spomenik, šola, galerija, pročelje knjižnice in še marsikaj. Pokopan je v spominskem parku Prešernov gaj.

Cerkev Sv. Kancijana in tovarišev

Cerkev iz 15. stoletja velja za enega najpomembnejših spomenikov gotskega stavbarstva na Slovenskem. Poleg nje je pokrita podzemna kostnica. Mogočen zvonik cerkve je odprt za obiskovalce. Razgledna ploščad z višine 40 metrov nad mestom nudi veličasten razgled. Za ogled se oglasite v TIC-u.

Rovi pod starim Kranjem

Pod starim mestom se skriva 1300 m podzemnih rovov, ki so bili včasih mestno zaklonišče, zgrajeno med 2. svetovno vojno, danes pa se v njih odvijajo številni kulturni in kulinarični dogodki. Odpravite se na klasičen ali digitalen voden ogled in spoznajte veličastno preteklost mesta. Rezervirajte svoj termin že danes.

Muzejska pot

Žlahtno preteklost Gorenjske in njenih ljudi spoznajte na Muzejski poti, ki jo ponuja Gorenjski muzej. V Gradu Khislstein si oglejte lamelna oklepa in kopjasto orožje ango iz druge polovice 6. stoletja. Oklepa, statusni simbol tedanje vojaške elite, sta enkratni najdbi v svetovnem merilu, saj so jih skoraj v celoti ohranjenih našli le sedem. Rezervirajte svoj termin že danes.

Kabinet Janeza Puharja

Vstopite v svet prvega slovenskega fotografa in izumitelja fotografije na steklo. V hiši je muzejska soba, soba gibljivih slik in iluzij in fotografski atelje iz 19. stoletja, kjer vam naredijo fotografski portret na steklu. Več informacij »