Decembrske novosti v kranjskih gostilnah

Najbolj praznični mesec je tu, zato smo preverili, kaj dobrega bodo decembra pripravili kranjski gostinci.

Odpravili smo se v Stari Mayr, do Gostilne Lakner ter na kranjske Brione, nato pa smo se ustavili še v vasici Javornik, kjer smo pokukali v kuhinjo Kmetije odprtih vrat Pr’ Končovc. Kaj pripravljajo decembra?

Stari Mayr vabi na silvestrsko večerjo

Za vse, ki bi v novo leto radi vstopili v stari kranjski gostilni, bodo pri Starem Mayrju (Glavni trg 16, Kranj) pripravili sillvestrsko večerjo, za katero rezervacije že sprejemajo. Cena silvestrskega menija je 39 evrov, predplačila v višini 20 evrov sprejemajo do 15. decembra, je pojasnila direktorica Janja Jekovec. Do omenjenega datuma tudi sprejemajo rezervacije za silvestrsko večerjo, kamor se lahko prijavite z elektronskim pismom na naslov stari-mayr@t-2.net ali pokličete 040/557-999 (Janja Jekovec).

V Starem Mayrju bodo na tiste decembrske dni, ko se bo v starem delu mesta odvijal praznični program, stregli različne jedi, med katerimi bodo tudi kranjske klobase. Foto: arhiv gostilne Stari Mayr
V Starem Mayrju bodo na tiste decembrske dni, ko se bo v starem delu mesta odvijal praznični program, stregli različne jedi, med katerimi bodo tudi kranjske klobase. Foto: arhiv gostilne Stari Mayr

Silvestrska večerja se bo pri Starem Mayrju začnela ob 20. uri. Za uvodne takte bo 31. decembra poskrbel hišni narezek, nato sledi glavna jed: pečena svinjska rebrca z medeno skorjico, piščančji ocvrtki s sezamom, svinjska ribica v gobovi omaki in priloge, razpete od praženega krompirja, pomfrija in zelenjave v masleni srajčki. Zraven bodo postregli tudi sestavljeno solato z jajčkom, za sladico pa bodo spekli domači jabolčni štrudelj. V kozarcih se bo, kot tudi pritiče najdaljši noči v letu, zaleskletala penina, ko se bo dan prevesil v novo leto, pa bo na mizah tudi obara.

»Med veselim decembrom, torej tiste dni, ko se bo na Glavnem trgu odvija program, bomo obiskovalcem Kranja in našim gostom, ki prenočujejo v Guesthouse Stari Mayr Kranj, popoldne nudili hrano. Kuhali bomo predvsem domače specialitete, torej goveji golaž s kruhovim cmokom, kranjske klobase – kuhane ali z žara, vege krožnike in tudi domači jabolčni štrudl,« je še pojasnila sogovornica.

Tako pri Mayrju postrežejo domači jabolčni štrudl. Foto: arhiv gostilne Stari Mayr
Tako pri Mayrju postrežejo domači jabolčni štrudl. Foto: arhiv gostilne Stari Mayr

Dodala je, da gostilna trenutno ne obratuje ves čas, saj se soočajo s pomanjkanjem gostinskega kadra in vodje gostinstva: »V zelo lepih spominih naših gostov pa so ostale tudi novoletne večerje na toplem s praznovanji na prostem v preteklih letih.«

Prednovoletne zabave pri Laknerju

V Gostilni Lakner (Cesta na Brdo 33, Kranj) pripravljajo prednovoletne zabave, je pojasnil vodja gostilne Marjan Ovnik. Kot je dodal, trenutno še sprejemajo rezervacije za prednovoletna druženja.

Praznični narezek pri Laknerju. Foto: arhiv Gostilne Lakner
Praznični narezek pri Laknerju. Foto: arhiv Gostilne Lakner

V zadnjem mesecu v letu bo imela Gostilna Lakner zaradi praznikov rahlo spremenjen urnik, saj bodo zaprti 24., 25. in 26. decembra, kot tudi 31. decembra, prav tako pa bo Laknerjeva ekipa počivala 1. in 2. januarja.

Decembrske novosti na Brionih

Kot je to že navada, bo najdaljši mesec v letu prinesel tudi nekaj novosti v Restavracijo in kavarno Brioni (Koroška cesta 10, Kranj).
A preden se ozremo v kavarno in kuhinjo, še to: ta mesec bodo na Brionih obudili spečo lepotico, to je lounge bar, ki je že pred časom deloval v kletnih prostorih. Prvi decembrski dogodek se bo odvil že 9. decembra, ko se bo ob 20. uri začel akustični večer s Tilnom Lotričem.

Decembrska ponudba v kavarni na Brionih. Foto: arhiv Restavracije in kavarne Brioni
Decembrska ponudba v kavarni na Brionih. Foto: arhiv Restavracije in kavarne Brioni

Decembra na Brione prihaja še praznično razpoložena zimska kavarniška ponudba. »V zimski ponudbi vas čakajo: zimska bela kava, adventna kavica, gingerbread latte, zimske limonade, vroče čokolade, kuhano vino, topli punč, kuhan džin in tudi že nekaj prazničnih porcijskih tort,« so praznične dobrote opisali v Restavraciji in kavarni Brioni.

Chef Tomaž Polenec je za december pripravil dva praznična jedilnika. Foto: arhiv Restavracije in kavarne Brioni
Chef Tomaž Polenec je za december pripravil dva praznična jedilnika. Foto: arhiv Restavracije in kavarne Brioni

V restavracijski kuhinji pa je chef Tomaž Polenec z ekipo zasnoval dva praznična jedilnika, ki zajemata po štiri jedi. Gostje se lahko odločijo za vse štiri jedi, lahko pa izberejo po tri ali dve jedi z zimskega jedilnika, ki ga na Brionih dopolnjuje tudi usklajena vinska spremljava.

Pr’ Končovc samo še nekaj prostih mest

Tudi na Kmetiji odprtih vrat Pr’ Končovc (Javornik 10, Kranj) pripravljajo decembrske menije. Po besedah Aleša Kristana, ki skupaj z ženo Katarino in mamo Fani vodi omenjeno kmetijo, pa imajo za decembrska druženja zgolj še nekaj prostih mest, zato bo z rezervacijo treba pohiteti.

Aleš Kristan, chef kmetije Pr' Končovc, bo decembra pripravil praznične jedilnike, prežete z lokalnimi sestavinami. Foto: Nejc Vurnik za Visit Kranj
Aleš Kristan, chef kmetije Pr’ Končovc, bo decembra pripravil praznične jedilnike, prežete z lokalnimi sestavinami. Foto: Nejc Vurnik za Visit Kranj

Morda še to: Pr’ Končovc bodo imeli na silvestrsko noč zaprto, zato se boste morali na novoletno večerjo odpraviti kam drugam.

Sorodne vsebine

Jablcni strudelj_Brigita Flajnik_Visit Kranj_3

Zbiramo stare jedi: jabolčni štrudelj (Brigita Flajnik)

Zbiramo stare jedi: jabolčni štrudelj (po receptu Brigite Flajnik) ...

Slovenia Green Gourmet Route_Visit Kranj_lead

Kranj se je pridružil Slovenia Green Gourmet Route

Pot prečka skoraj vso Slovenijo, ki je bila leta 2021 imenovana za Evropsko gastronomsko ...