Pr’ Končovc – kmetija odprtih vrat

Na Kmetiji odprtih vrat pr' Končovc so doma pristni okusi kranjskega podeželja. Veliko sestavin, ki jih ponudijo gostom, pridelajo sami.

»Naša domačija, pri kateri korenine gostinske dejavnosti segajo v leto 1907, je bila omenjena že v urbarju pred približno 700 leti. Takrat je bilo na Javorniku sedem kmetij. Danes jih je šest,« se po zgodovini Kmetije odprtih vrat pr’ Končovc in hkrati tudi vasice Javornik, ki jo najdemo ob cesti, speljani do vrha Jošta, sprehodi Fani Kristan.

Prav ona je bila tista, ki se je leta 1992 kot prva v kranjski občini odločila, da kmetiji priključi ponudbo odlične domače hrane. Zdaj Kmetijo odprtih vrat pr’ Končovc ob pomoči mame Fani vodi sin Aleš z ženo Katarino.

Pr’ Končovc večino sestavin, ki jih ponudijo gostom, pridelajo sami. Takole povzamejo bistvo: »Naš cilj je čim večja samooskrba in sklenjen krog narave, živali in ljudi. Od narave in živali se učimo ter hkrati stremimo k bolj pristnemu sožitju.«

Ekološka kmetija Končovc je leta 2021 prejela okoljski certifikat Zeleni ključ (Green Key). Leto kasneje so kmetiji podelili še trajnostni znak Slovenia Green Cuisine, ki potrjuje uporabo svežih, lokalnih sestavin in vpletanje tradicije v sodobne jedi. V kulinaričnem vodniku Gault & Millau Slovenija 2022 so označeni s priporočilom POP.

V kuhinji pripravijo dnevno ponudbo, če se pred prihodom dogovorite, pa vam postrežejo še kaj drugega, tudi toplo ocvirkovko ali starodavno jed, medlo.

Še nekaj dobrot: domači štruklji, karpačo, divjačinske jedi … In domač kruh, bel ali črn. Tega v krušni peči vsak petek speče Fani Kristan.

Naš nasvet: če se odpravite h Končovc, priporočamo rezervacijo.Lokacija
: Javornik 10, 4000 Kranj (google zemljevid)

Odpiralni čas:
tor. – čet.: po dogovoru
pet.: 12:00 – 22:00
sob.: 12:00 – 20:00
ned.: 12:00 – 17:00
pon. zaprto

Kontakt:
00 386 4 231 03 36
koncovc.si
info@koncovc.si
FB | IG

 

VIDEO: Pr’ Končovc – kmetija odrtih vrat (Kranjska dolga miza 2022):

Sorodne vsebine

Gostilno pr' Matičku vodi chef Matjaž Erzar, ki je kuhar in lovec. Hkrati tudi vrtnari, zato je večina zelenjave z domačega vrta.

Gostilna Pr’ Matičku

Prepoznavni kranjski chef Matjaž Erzar – Matiček, ki že več kot dve desetletji gostilno ...