Gurmansko poletje: od petkov pri vodnjaku prek Odprte kuhne do Kranjske dolge mize

V Kranju se obeta dolgo gurmansko poletje, kajti v prihodnjih mesecih se bo zvrstilo več kulinaričnih dogodkov.

Če gremo po vrsti: nadaljuje se niz kulinaričnih prireditev Kr’ petek je!, konec julija pričakujemo Karavano okusov, mesec kasneje v Kranj prvič prihaja Odprta kuhna. Poletne gurmanske dogodke bo po šolskih počitnicah zaokrožila Kranjska dolga miza, ki bo 7. septembra na vrtu Gradu Khiselstein.

Če začnemo pri nazadnje omenjeni: kmalu po šolskih počitnicah, 7. septembra, bo v gorenjski metropoli čas za Kranjsko dolgo mizo, tretjo po vrsti. Tudi tokrat bo miza, za katero bo prostora za sto gostov, postavljena na prelepi vrt Gradu Khiselstein. V ospredju štirihodnega jedilnika bodo sestavine, ki jih v Kranju in okolici pridelujejo lokalni kmetovalci.

»Chefom kranjskih gostiln Urošu Gorjancu (Gostilna Krištof), Alešu Kristanu (Kmetija odprtih vrat pr’ Končovc) ter Tomažu Polencu (Restavracija in kavarna Brioni) se bosta pri kuhanju tokrat pridružila Igor Jagodic (Restavracija Strelec) in Jorg Zupan (Aftr, Breg), oba rojena Kranjčana,« je pojasnil Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, pod okriljem katerega poteka omenjeni kulinarični dogodek.

Kranjska dolga miza bo 7. septembra osredotočena na lokalne sestavine, ki bodo na večerji zasijale v svoji polni lepoti.

Poleg omenjenih bodo pri pripravi kulinaričnega dogodka, ki poudarja trajnostno gastronomijo, kratke dobavne verige in tudi samooskrbo, pomagale še ekipe Gostilne Rekar, Gostilne Lakner ter Doma na Joštu.

Vas zanima, kaj dobrega bodo v začetku septembra postregli na Kranjski dolgi mizi? FOTO: Foto: Jure Eržen - Kolektiff / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Vas zanima, kaj dobrega bodo v začetku septembra postregli na Kranjski dolgi mizi? FOTO: Foto: Jure Eržen – Kolektiff / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Zanimivo: kar trije od sodelujočih chefov so omenjeni v aktualnem Michelinovem vodniku za Slovenijo. Igor Jagodic je chef Restavracije Strelec (ena Michelinova zvezdica), Jorg Zupan pa je do nedavnega sredi Ljubljane vodil Atelje (ena Michelinova zvezdica), ki se je zdaj spremenil v obedovalnico Aftr, poleg tega pa pod njegovo taktirko deluje neo-bistro Breg. V Michelinovem vodniku je, kot edina v Kranju, zapisana tudi Gostilna Krištof, ki nosi zeleno trajnostno deteljico in zraven še Michelinovo priporočilo.

Chefom kranjskih gostiln se bosta na Kranjski dolgi mizi pridružila Igor Jagodic in Jorg Zupan – Pripravili bodo večerjo za sto gostov.

Večerjo za sto gostov bodo na vrtu Gradu Khiselstein postregli v četrtek, 7. septembra, ob 17. uri. Podrobnosti o tem, kako rezervirati vstopnice, bomo že kmalu objavili na naši spletni strani.

Trenutno kranjski chefi še snujejo jedilnik, ki se bo od pozdrava iz kuhinje prek hladne in tople predjedi potegnil do glavne jedi in sladice. Takoj ko bo znano, kaj vse bodo pripravili iz sestavin, ki jih pridelajo kmetovalci v Kranju in okolici, bomo jedilnik objavili na naših spletnih mestih.

Tudi zaradi Kranjske dolge mize se zdi, da gorenjska metropola v zadnjem obdobju doživlja pravi kulinarični razcvet, saj smo v največjem gorenjskem mestu junija letos lahko obiskali prvi festival Okusi kranjskih miz, na katerem je šest gostiln pripravilo jedilnike po enotni ceni. Poleg tega so poletni petki na Glavnem trgu pri vodnjaku že po tradiciji poleti rezervirani za kulinarično prireditev Kr’ petek je!

V Kranju se obeta pestro kulinarično poletje. Foto: Primož Pičulin / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
V Kranju se obeta pestro kulinarično poletje. Foto: Primož Pičulin / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Ni še konec: tudi to poletje, torej 28. in 29. julija, bo na Glavnem trgu gostovala Karavana okusov, premierno pa v gorenjsko metropolo prihaja še Odprta kuhna, ki bo Kranjčane in obiskovalce razveselila 26. avgusta, malo pred iztekom šolskih počitnic.

Sorodne vsebine

Kaj poceti v Kranju_JUN 2023_okusi kranjskih miz

Prvi Okusi kranjskih miz

V začetku junija kranjske gostilne po enotni ceni pripravljajo jedilnike, osredotočene na lokalno pridelane ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...