Kranjska kulinarika v znamenju Prešerna

Brionske torte in tortice

Kje v Kranju ob kulturnem prazniku pripravljajo okusno ponudbo? Kam po jogurt dr. Fig? Kdaj bo Prešerna južina? In ne pozabite: 8. februarja v mesto prihaja Prešerna kuhna!

Kranjski gostinci ob 8. februarju pripravljajo nekaj okusnih novosti, ki so jih ustvarili z mislijo na našega največjega pesnika. Tako nas na Brionih že čaka sladki par, Pr’ Matičku pa bodo na praznični dan stregli Prešerno južino. V Delfin bodo priplavale Prešerne jedi, Mlekarstvo Podjed je znova pripravilo jogurt dr. Fig, v Kranj pa na kulturni dan prihaja Prešerna kuhinja.

Na Brionih že čaka sladki par

V slaščičarni kranjskih Brionov (Koroška cesta 10) imajo že nekaj časa v redni ponudbi torti, imenovani prešeren oziroma julija. Medtem ko prva vključuje temno čokolado in je pripravljena s figami v karameli, je torta julija bolj nežna. »V torto julija vključimo mandljev biskvit, vaniljevo kremo, ribez in glazuro iz bele čokolade,« pojasni Barbara Polenec o tortici julija, ki ne vsebuje glutena.

To pa še ni vse: lani so na Brionih prvič ustvarili porcijsko tortico, imenovani po našem največjem pesniku, letos pa se ji je premierno pridružila še ljubka porcijska tortica, imenovana po njegovi muzi. »Prešernova porcijska tortica je karamelna, v njej kraljujejo fige, pokuhane v figovem likerju. Julija pa je tista porcijska tortica, ki sta jo naši slaščičarki Mojca Debeljak in Barbara Žurej ustvarili pred kratkim. Izbrali sta nežne rožnate barve in belo čokolado. Barvo smo vnesli z ribezom, za okras je suha jedilna vrtnica,« opiše Barbara Polenec.

Poleg tega bodo na Brionih 8. februarja pripravili štirihodni Prešernov meni, hkrati pa v kavarni že kuhajo kavo, imenovano po Primičevi Juliji – vanjo dodajo mandljev liker. Zakaj mandlji? »Med listanjem slovenske kuharice z recepti Valentina Vodnika smo ugotovili, da so mandlji že vrsto let prisotni v slovenski kulinariki,« še pojasni Barbara Polenec iz kranjske Restavracije in slaščičarne Brioni.

Pr’ Matičku bo Prešerna južina

O Prešernovem času je med snovanjem jedilnika razmišljal tudi chef Matjaž Erzar iz Gostilne pr’ Matičku (Jezerska cesta 41), ki bo 8. februarja med 12. in 16. uro stregel Prešerno južino.

Matičkova Prešerna južina se bo začela z domačo pašteto, ki bo predstavljala pozdrav iz kuhinje. Sledila bo juha – jelenova bistra župa s knedlni in zelenjavo ali jurčkova juha z ješprenjem. Za glavno jed boste lahko izbirali med dvema jedema: najprej bo tu visoška mrežna telečja pečenka, renstan krompir z bučo in hren z ženofom. Druga različica glavne jedi, ki jo bodo pr’ Matičku stregli na kulturni dan, pa bo višnjevo kuhana postrv iz Kokre s putrom in jušno zelenjavo ter drobnjakov krompir.

Jedilnik, ki ga bodo v Gostilni pr’ Matičku stregli 8. februarja, bo zaključil repincelj z jajcem.

Prešerne jedi tudi v Delfinu

Zakonca Brekalo, Katarina in Nikica, ki v starem delu mesta že več kot dvajset let vodita Ribarnico in restavracijo Delfin (Tavčarjeva ulica 1), za kulturni praznik pripravljata Prešerne jedi.

»Imeli bomo gazel’ce, torej ribice, in nekaj ribjega na žlico, kar bi teknilo še Povodnemu možu,« se nasmehne Katarina Bežek Brekalo in doda, da bo 8. februarja ribarnica z restavracijo odprta med 10. in 16. uro.

Zanimivost: jogurt dr. Fig

Našli pa smo še en prešerno obarvan okus, in sicer mlečni jogurt iz Mlekarstva Podjed. V mlekarstvu z Olševka, ki tesno sodeluje z različnimi kranjskimi gostilnami in slaščičarnami, na Planini in v Stražišču pa imajo tudi mlekomata, so letos februarja znova pripravili sadni jogurt s figami. Poimenovali so ga dr. Fig, v ponudbi pa bo zgolj do konca tega meseca.

Do takrat ga lahko, so zapisali v Mlekarstvu Podjed, ujamete v prodajnem avtomatu na Planini (ob Cvetličarji Aleš), v vseh kranjskih Mercatorjevih poslovalnicah ter v hipermarketih, kot tudi sredi mesta v Mesnici in delikatesi Šavs (Maistrov trg 7), na Primskovem v Slogini špajzi (Šuceva 27) ter v Restavraciji in kavarni Brioni, kjer jogurt iz omenjenega mlekarstva strežejo za zajtrk.

V mesto prihaja Prešernova kuhna

In ne pozabite: na kulturni dan bo v jedru Kranja od dopoldneva do večera Prešernov smenj – ta dan bo pred Prešernovim gledališčem med 10. in 18. uro Prešerna kuhna, torej niz stojnic s pestro gastronomsko ponudbo. Lepo vabljeni!

Sorodne vsebine

Sladki namigi: od prešernove pite do kranjskih štrukljev.

Sladki namigi: od prešernove pite do kranjskih štrukljev

V Kranju so številne slaščičarne, ki ponujajo odlične tortice, imamo pa tudi gostilne, v ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...