Okusi tega poletja v Kranju in okolici

V Kranju smo izbrali nekaj okusov, za katere se nam zdi, da bodo zaznamovali to poletje. Hkrati smo se ozrli malo naokoli in poiskali, kje vse se lahko osvežimo v neposredni bližini največjega gorenjskega mesta.

Če govorimo o poletni osvežitvi, je prva stvar, na katero pomislimo, kozarec hladne pijače. V kombinaciji z odlično gorenjsko vodo iz pipe je bezgov sirup brez dvoma tisti okus, ki nas v hipu popelje v otroštvo, kajti še pred leti so bezgov sok skrbno pripravljale naše mame in babice, pili pa smo ga le doma. Potem pa se je zgodil preskok in zdaj to fino poletno osvežitev, pogosto dopolnjeno z ledom in okrašeno z vejico ali dvema sveže mete, naročimo tudi v številnih kranjskih lokalih in gostilnah.

Domači sirupi in sokovi

Med tistimi, ki se v Kranju ukvarjajo z izdelavo imenitnih domačih sirupov, je tudi Dragica Štirn s Kmetije Štirn, ki jo najdemo na robu vasi Suha blizu Predoselj. Da so sirupi s Kmetije Štirn odlični, potrjujejo medalje na mednarodnem ocenjevanju Agra ter priznanja z ocenjevanja Dobrote slovenskih kmetij.

Dragica Štirn je za to poletje pripravila več različnih sirupov, med njimi tudi bezgovega, zanimiv in letos v ospredju pa zna biti tako kot pretekla leta še sirup cojz.

Sirup z Zeliščne kmetije Štirn je dobil ime po baronu Žigi Zoisu. Foto: Mediaspeed / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Sirup z Zeliščne kmetije Štirn je dobil ime po baronu Žigi Zoisu. Foto: Mediaspeed / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

»Zeliščni sirup Cojz je dobil ime po baronu Žigu Zoisu, ki je bil v 18. st. tudi lastnik našega soseda – gradu Brdo. Izdelali smo ga iz bezgovih in lipovih cvetov, mete, hibiskusa in janeževega ožepa. Leta 2023 smo zanj prejeli naziv šampion na ocenjevanju Agra v Gornji Radgoni,« pravi Dragica Štirn in doda, da lahko sirupe z napisom Štirn kupimo v kmetijski trgovini Slogina špajza (Šuceva 27, Kranj – Primskovo), Trgovini Krajček (Poštna ulica 6, Kranj) in Štacunci (Spodnje Bitnje 24, Žabnica): »Z našimi sirupi vam bodo postregli tudi v Gostilni Krištof v Predosljah, Gostilni Lakner na Kokrici in v starem jedru Kranja, torej v Cafe galeriji Pungert.«

Za polento osvežitev si izberemo domači sirup ali sok – takole sok iz gorenjskega sadja postrežejo Pr’ Končovc na Javorniku nad Kranjem. Foto: Dean Dubokovič / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Za polento osvežitev si izberemo domači sirup ali sok – takole sok iz gorenjskega sadja postrežejo Pr’ Končovc na Javorniku nad Kranjem. Foto: Dean Dubokovič / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Poleg domačih sirupov so prijetna poletna osvežitev še lokalno pridelani sokovi: jabolčni, hruškov, mešani … Tudi te lahko poskusimo v izbranih kranjskih gostilnah, hkrati pa so posamezni okusi naprodaj v trgovinicah z lokalnimi izdelki in na lokalnih tržnicah, ki so našteti TUKAJ.

Za otroke: sladoled iz domačih sestavin

Katera pa je tista najbolj znana poletna osvežitev, ki jo otroci naravnost obožujejo? Seveda: sladoled! Poiščite tistega, ki ga iz lokalnih sestavin pripravijo v kranjskih slaščičarnah, zavijte v lokalnih dobrot polne trgovinice.

Še dva najnovejša namiga: od letošnjega poletja so sladoledni okusi z družinske Kmetije Jurjuc, ki stoji pod Starim vrhom blizu Škofje Loke, naprodaj tudi v trgovinici Korotan (Struževo 20, Kranj). Tisti sladoledi, ki iz domačega mleka nastajajo na Kmetiji pr’ Janež v Retečah pri Škofji Loki, pa so po novem razporejeni v enega od prodajnih avtomatov, ki jih najdemo na Planini (Cesta talcev). Kaj vse kranjski prodajni avtomati ponujajo to poletje, si lahko preberete TUKAJ.

Za odrasle: lokalno pivo

Še en okus poleti stopa v ospredje, in to je pivo. V zadnjem desetletju, dveh, so po Sloveniji odpirali številne male pivovarne in eno imamo tudi v največjem gorenjskem mestu. To je Kranjska pivovarna, ki ji je na Jelenčevi ulici 1 priključena tudi pivnica: ob ponedeljkih in torkih je odprta med 10. in 16. uro, od srede do petka so vrata pivnice odprta med 10. in 22. uro. Tu občasno pripravljajo jedi, kaj je posamezni teden aktualno, pa ekipa Kranjske pivovarne in pivnice redno objavlja na družabnih omrežjih.

Pivo iz Kranjske pivovarne boste prepoznali po prikupnem logotipu veverice. Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
Pivo iz Kranjske pivovarne boste prepoznali po prikupnem logotipu veverice. Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Še skok naokrog …

Naj nanizamo še nekaj hitrih predlogov, kje v okolici Kranja se lahko v poletni vročini osvežimo ob vodi oziroma kam se lahko – seveda: dobro pripravljeni in ustrezno opremljeni – podamo na svež gorski zrak.

V Naklem, denimo, je ribnik Žeje, ob njem pa brunarica, ki tudi to poletje ponuja številne ribje in ostale jedi. Ribje jedi pripravljajo še v Restavraciji Tabor (Podbrezje 246, Naklo), ki je ponosni nosilec trajnostnega znaka Slovenija Green Cuisine. Spotoma: to oznako imata tudi dve kranjski restavraciji, več o zeleni kulinariki v Kranju si lahko preberete TUKAJ.

Če vas zamika osvežitev ob gorenjskih jezerih, bosta prava izbira bržčas Preddvor ali Jezersko, kjer lahko poleg umirjenega postanka ob vodi najdemo še številne ideje za razgibane poletne izlete. Iz Kranja tudi ni daleč do Cerkelj, kjer je na Krvavcu živahno tudi poleti.

Na Krvavcu nas gorska kulinarika pričakuje na kar šestih postojankah. Foto: Jošt Gantar za Zavod za turizem Cerklje
Na Krvavcu nas gorska kulinarika pričakuje na kar šestih postojankah. Foto: Jošt Gantar za Zavod za turizem Cerklje

Na Zavodu za turizem Cerklje so se takole ozrli proti smučišču: »Na Krvavcu, ki je poleti v povprečju za 10 stopinj hladnejši kot dolina, se lahko okrepčate z značilnimi planinskimi jedmi, kot so okusne enolončnice, domači narezki, ali pa se posladkate s slastnimi štruklji, ki jih lahko dobite v Brunarici Sonček, v Brunarici Kekec, Hotelu Rozka ali pa na Kriški planini Pr’ Florjan in na Ekoturizmu Viženčar, kjer dobite tudi tradicionalno planšarsko jed – masovnek, ki je narejen iz sveže namolzenega mleka krav s planine. V Hotelu Krvavec pa boste ob nedeljah ob predložitvi vozovnice za kabinsko žičnico lahko uživali na brezplačnem kosilu.«

Da ne pozabimo: tudi v Tržiču in okolici je odprtih veliko planinskih koč, ki na svežem gorskem zraku obiskovalcem pričarajo prijetno vzdušje in jim za povrh ponudijo okuse, ki se nadvse podajo k toplim poletnim dnem.

Sorodne vsebine

Kje v Kranju so prodajni avtomati z lokalnimi dobrotami_Visit Kranj_naslovna fotka

Kje v Kranju so prodajni avtomati z lokalnimi dobrotami?

V Kranju je kar nekaj prodajnih avtomatov, ki ponujajo jajca in mlečne izdelke, zelenjavo, ...

To poletje v Kranju_okusni prigrizki na prostem_Visit Kranj_naslovna fotografija1

To poletje v Kranju: okusni prigrizki na prostem

V Kranju najdemo kar nekaj okusnih grižljajev na prostem – ujamemo jih lahko v ...

naslovna fotka Photo Dean Dubokovic-154

Zelene restavracije v največjem gorenjskem mestu

Kranjske gostilne gledajo v zeleno in trajnostno smer. Dve imata certifikat Slovenia Green Cuisine, ...