To poletje v Kranju: okusni prigrizki na prostem

Poletje kar vabi na svež zrak in kaj je lepšega, če lahko ob uživanju v naravi ali med pohajkovanju po mestnih ulicah prigriznemo nekaj dobrega? V Kranju najdemo kar nekaj okusnih grižljajev na prostem – ujamemo jih lahko v jedru mesta, na Brdu in tudi na okoliških hribih.

V mestnem jedru so petki med koncem maja in začetkom septembra že nekaj časa rezervirani za sproščena druženja ob hrani in pijači.

Do septembra: Kr’ petek je!

Prijetni uvodi v konec tedna se med 17. in 22. uro odvijajo na Glavnem trgu in potekajo pod geslom Kr’ petek je!

V petek je po službi pravi čas za obisk starega mesta. Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj
V petek je po službi pravi čas za obisk starega mesta. Foto: arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Več o poletnih druženjih sredi mesta, ki poleg hrane in pijače zajemajo še ponudbo lokalnega sezonskega sadja in zelenjave, si lahko preberete TUKAJ.

Košarice za piknike na Brdu

Če se iz mesta sprehodimo še na obrobje Kranja, kjer na posestvu Brdu za tiste, ki ob lokalni hrani najraje uživajo v prelepi naravi, tudi letos pripravljajo piknik košarico. »Z električnim golf vozilom odkrivate skrite kotičke Parka Brdo, si izberete mesto, kjer razgrnete odejo, nato pa uživate v dobrotah, ki so jih za vas pripravili brdski kuharski mojstri,« so na piknik pod krošnjami brdskih dreves povabili na Brdu pri Kranju.

Brdski kuharji po naročilu tudi to poletje pripravljajo košarice za piknik, polne hišnih in lokalnih dobrot. Foto: arhiv JGZ Brdo
Brdski kuharji po naročilu tudi to poletje pripravljajo košarice za piknik, polne hišnih in lokalnih dobrot. Foto: arhiv JGZ Brdo

Za goste pripravljajo dve košarici brdskih delikates: tista z divjačino zajema tudi suho salamo brdske divjačine, brdsko divjačinsko pašteto in zoisovo sladico, medtem ko se brdska košarica s postrvjo osredotoča na dimljeni file brdske postrvi, brdski skutin namaz in ostale dobrote, ki so jih kuharji dodali v skrbno pripravljeno košarico.

Več o pikniku na Brdu, kjer z lokalnimi in slovenskimi sestavinami podčrtane jedi pripravljajo v Restavraciji Elegans hotela Brdo, si lahko preberete TU.

Šmarjetna gora: kosila in jedi po naročilu

In kako je videti, če se na poletne prigrizke odpravimo na kakšnega od okoliških hribov? Obiskali smo dva vrhova, ki ju Kranjčani med tednom, predvsem pa ob koncih tedna, še kako radi obiskujejo. Na Šmarjetni gori (646 nadmorskih metrov) in tudi na Joštu (845 nadmorskih metrov) nas tudi to poletje čaka kup raznolikih okusov.

V Hotelu Bellevue na Šmarjetni gori so nam pojasnili, da tudi poleti pripravljajo tako dnevna kosila kot tudi jedi po naročilu. »Ponujamo vse od tradicionalnih jedi na žlico, domače goveje juhe, kranjske klobase vse do rebrc BBQ. Od sladkega pa pripravljamo domači jabolčni zavitek, jabolčni zavitek s skuto, gibanico in še mnogo drugega. Če se odločite le za hiter skok na pijačo, pa si lahko privoščite osvežilno limonado z okusom, s sadjem ali pa ledeni čaj s sadjem,« so opisali v Hotelu Bellevue na Šmarjetni gori.

»Za vsak okus se kaj najde,« so prepričani v Hotelu Bellevue na Šmarjetni gori. Foto: arhiv Hotela Bellevue
»Za vsak okus se kaj najde,« so prepričani v Hotelu Bellevue na Šmarjetni gori. Foto: arhiv Hotela Bellevue

Dodali so še, da je priporočljiva rezervacija mize, njihova telefonska številka je 04 270 00 00. Poleti je hotelska restavracija na Šmarjetni gori odprta med sredo in soboto od 9. do 22. ure (takrat je kuhinja odprta med 11. in 15. uro ter med 18. in 22. uro), medtem ko je ob koncih tedna in praznikih restavracija odprta od 9. do 21. ure (kuhajo pa med 11. in 21. uro).

Ko že pišemo o kranjski kulinariki na prostem, lahko omenimo še to: v začetku septembra v največjem gorenjskem mestu tudi letos načrtujemo zeleni kulinarični dogodek Kranjska dolga miza, o katerem več informacij sporočimo prav kmalu.

Ob ponedeljkih in torkih v restavraciji Hotela Bellevue pripravljajo hrano za skupine in po dogovoru. »V dneh, ko je gostinstvo zaprto, vam je v naši brunarici na voljo velika izbira samopostrežnih avtomatov, kjer si lahko privoščite vse od dišeče kavice do naravnega pomarančnega soka, medtem ko so za najmlajše tu sladoledne lučke. Vse to, seveda, z najlepšim pogledom na mesto Kranj,« so na 646 visoko Šmarjetno goro povabili v Hotelu Bellevue.

Joštova kulinarika z razgledom

Kakšne okuse pa lahko to poletje lahko ujamemo Joštu? Zares raznolike, saj tu lahko izbiramo med različnimi mesnimi in rastlinskimi dobrotami, jedmi na na žlico in sladicami.

Kuhinja v Domu na Joštu, ki ga že desetletje vodita zakonca Sedej, je odprta med torkom in nedeljo, medtem ko v ponedeljek in torek kuharska ekipa počiva.

Jošt je za mnoge domačine sinonim za rekreacijo, kot tudi za hrano z razgledom. Foto: arhiv Doma na Joštu
Jošt je za mnoge domačine sinonim za rekreacijo, kot tudi za hrano z razgledom. Foto: arhiv Doma na Joštu

Dobro je vedeti tudi to: v dneh, ko je kuhinja odprta (torej od srede do nedelje), je celotni jedilnik z lično pisavo zapisan na tablah, ki obdajajo osrednje okno, pravzaprav zunanji točilni pult Doma na Joštu.

Če vas je zamikalo raziskovanje kulinarike, ki jo v ostalih delih Slovenije pripravljajo na prostem, je TUKAJ že zbranih še nekaj poletnih namigov in gastronomskih doživetij, ki se bodo v prihajajočih tednih zvrstila po vsej Sloveniji.

Naslovna fotografija: arhiv JGZ Brdo

Sorodne vsebine

Jesen v Kranju_2023_Visit Kranj_hero

Kaj početi v Kranju v letu 2024?

Pripravili smo vodnik z mesečnimi predlogi, kaj početi v Kranju – kje jesti, piti, ...

naslovna fotka Photo Dean Dubokovic-154

Zelene restavracije v največjem gorenjskem mestu

Kranjske gostilne gledajo v zeleno in trajnostno smer. Dve imata certifikat Slovenia Green Cuisine, ...

Okusi kranjskih miz 2024_novica_naslovna

Okusi kranjskih miz: od 10. do 26. maja

V drugi polovici maja (10. - 26. 5.) bodo potekali 2. Okusi kranjskih miz. ...