Kaj početi v Kranju v letu 2024?

Pripravili smo vam vodnik z mesečnimi predlogi, kaj početi v Kranju – kje jesti, piti, nakupovati, kateri so najbolj zanimivi dogodki in izleti ter česa nikakor ne smete zamuditi!

Vodnik bomo vsak mesec dopolnjevali z novimi predlogi, zato si obvezno označite to stran in jo kasneje ponovno obiščite.

Kaj početi v Kranju v juniju 2024? Preberite TUKAJ.

Januar 2024

Hrana & pijača: Pizza 488°

V na novo odprti piceriji so pici, ki je v osnovi enostavna jed dodali veliko drugih sestavin, ki jo delajo drugačno, gurmansko in zapeljivo dobro. S popolno osnovo, testom vzhajanim na drožeh, 48 urno fermentacijo, izbranimi prvovrstnimi sestavinami tako iz okolice Neaplja, do Jezerskega in prekmurskih ravnic, je pica v 488° doživetje in ne samo kos testa z dodatki za potešitev lakote.

Ker ob dobri pizzi paše tudi dobra kapljica, so pripravili ponudbo izbranih pijač – doma pripravljene naravne ledene čaje, bogata vinska karta, točena kraft piva, 100% Arabico za pravi espresso ali mešanico kav za dober kapučino. Ker je ekipa v kuhinji in za pečjo s kilometrino in izkušnjami od 3 Michelinovih zvezdic navzdol, vam za zaključene družbe pripravijo tudi dogovorjene menije po vaših željah. Na voljo so vam za organizacijo praznovanj, obletnic ter ostalih dogodkov, ki kličejo po prijetnem ambientu, dobri hrani in pijači ter prijazni gostoljubnosti.

Na naslovu Orehovlje 2 jih najdete od srede do sobote med 12.00 in 22.00 ter ob nedeljah do 21.00. Rezervacije so možne na +386 59 018 652 ali pizza488@t-2.si.

Nakup: Humana Second Hand

V trgovini lahko kupite različne kose odlično ohranjenih secondhand oblačil in jim tako podaljšate uporabnost in s tem pomembno prispevate h krožnemu gospodarstvu. Na obešalnikih boste našli tudi dizajnerska oblačila.

Trgovina je odprta od ponedeljka do petka med 8.30 in 19.00 ter ob sobotah med 8.30 in 14.00.

Nasvet za izlet: Spoznajte svoje mesto

Kdaj ste bili nazadnje turist v domačem mestu? Šele ko se lotimo raziskovanja, ugotovimo koliko nepoznanih zgodb in neodkritih kotičkov se skriva za vsakim ovinkom. Ste vedeli, da vsak mesec organiziramo številne vodene oglede in vsako prvo soboto v mesecu ob 11.00 pripravljamo brezplačne vodene oglede?

Seznam brezplačnih vodenih ogledov v letu 2024:

6. 1. Klasičen voden ogled Kranja
3. 2. Voden ogled Kanjona reke Kokre
2. 3. Arhitekturni sprehod
6. 4. Klasičen voden ogled Kranja
4. 5. Voden ogled Kanjona reke Kokre
1. 6. Arhitekturni sprehod
6. 7. Klasičen voden ogled Kranja
3. 8. Voden ogled Kanjona reke Kokre
7. 9. Arhitekturni sprehod
5. 10. Klasičen voden ogled Kranja
2. 11. Voden ogled Kanjona reke Kokre
7. 12. Arhitekturni sprehod

Celoten seznam vseh vodenih ogledov in rezervacije si lahko ogledate tukaj.

Dogodek: Uvertura v 365: Glasbene iskrice ob novem letu

V Glasbeni šoli Kranj deluje pevski zbor in 6 orkestrov: flavt, kitarski, harmonikarski, godalni, pihalni in simfonični orkester. Tokrat se bodo predstavili z originalnimi skladbami, ki so napisane za posamezni sestav, zato bo program zelo pester in raznolik. Vabljeni na ponovoletno glasbeno doživetje z učenci Glasbene šole Kranj v četrtek, 18. januarja, ob 17.00 in 19.30 v Kongresni center Brdo.

Ne zamudite: Humanitarni projekt »V Kranju dobro v srcu mislimo«

Skupaj z Mestno občino Kranj, Društvom prijateljev mladine Kranj, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in seveda vsemi vami, se bomo trudili zbrati čimveč donacij za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb in izboljšanje kakovosti življenja socialno šibkejših občanov ter občank. Kako donirati, si preberite tukaj. Akcija je podaljšana do 22. januarja. 

FOTO: Pizza 488°, Jošt Gantar, Primož Pičulin


 

Februar 2024

Hrana & pijača: kvašeni flancati

Namesto k obisku kranjskih gostincev, vas tokrat vabimo, da zavihate rokave in pripravite okusne kvašene flancate po receptu Mire Grošelj. Flancate po tem receptu na različnih dogodkih pripravlja Turistično društvo Kokrica in zanimanje za njih je vedno izjemno. Že skoraj legendarne flancate iz Kokrice boste tokrat lahko pripravili kar sami doma. Recept najdete tukaj.

Poznate tudi vi koga, ki ima na zalogi kup odličnih tradicionalnih receptov – takih, ki so jih pripravljale že naše mame in babice? Sporočite nam na kulinarika@visitkranj.si ali kristina.bogataj@visitkranj.si.

Nakup: cvetličarna Lunaria

Na Slovenskem trgu 5 je vrata odprla nova kreativna cvetličarna Lunaria! Poleg šopkov in aranžmajev s suhim ali svežim cvetjem, žalne floristike, poročnih šopkov in kreativnega aranžiranja daril, lahko v cvetličarni kupite tudi unikatne okrasne lonce in ročno izdelane voščilnice ter slike. Vabljeni v prijeten cvetlični ambient.

Nasvet za izlet: Po Prešernovih stopinjah

Februar je v Kranju mesec dr. Franceta Prešerna in idealen čas, da obiščemo vse znamenitosti, ki nosijo njegovo ime. Izlet lahko začnete v Prešernovem gaju, kjer je pesnik pokopan. Od tam se sprehodite mimo Mestne knjižnice, katero pročelje krasijo Prešernovi verzi, do Prešernove ulice, kjer stoji Prešernova hiša. V spominskem muzeju si lahko ogledate stalno razstavo Prešeren – pesnik in pesnikovo sobo z originalnim pohištvom. Pot nadaljujte do Galerije Prešernovih nagrajencev, kjer so razstavljena dela prejemnikov najvišjih nagrad za likovno umetnost v Sloveniji. Izlet zaključite pri Prešernovem gledališču, poleg katerega stoji najvišji kip pesnika na svetu.

Dogodek: razstava »V tej hiši je bival in umrl prvak slovenskih pesnikov – 60 let Prešernovega spominskega muzeja«

Prešernov spominski muzej praznuje 60. obletnico delovanja! V muzeju so se v tem času zamenjale tri stalne razstave, s čimer so se spreminjali tudi pogledi na predstavitev pesnikovega življenja in dela. Poleg razvoja muzeja, so na razstavi predstavljene tudi prenove same stavbe. Del razstave je tudi igrano-dokumentarni film Zora prešernega Kranja, ki govori o Črtomirju Zorcu, ki si je prizadeval za to, da Kranj dobi Prešernov spominski muzej, spomenik in da Prešernovi posmrtni ostanki ostanejo v Kranju. Črtomirju Zorcu gre zahvala, da je Kranj danes poznan kot Prešernovo mesto.

Ne zamudite: dogodki za otroke v Stolpu Pungert

Stolp Pungert vsak mesec pripravlja celo vrsto zanimivih dogodkov za otroke! V februarju ne zamudite:

Kratkočasnice (vsak četrtek, 17.00)
Joga za otroke (vsak petek, 17.00)
Umetniški atelje (vsak petek, 17.00)
Pravljično ognjišče, rokodelske delavnice (vsak ponedeljek, 17.00)
PungART ustvarjalnice (vsak torek, 17.00)
Jezikovne urice (vsako sredo, 16.00 in 17.15)
Lutke, lutke, lutkice (21. februar, 17.00)
Družinske sobotnice (vsako soboto, 11.00)
Pungartov znanstived, eksperimentalne delavnice (28. februar, 17.00)

Prijave in dodatne informacije na info@pungert.si.

FOTO: Črt Piksi, Marko Arandjelović/Mediaspeed


 

Marec 2024

Hrana & pijača: spomladanski Teden restavracij

Začetek toplejšega dela leta ne prinese le prebujanja narave, ampak tudi spomladanski Teden restavracij! Na okusnem kulinaričnem dogodku, ki ga ne zamudi noben gurman, sodelujejo tudi kranjski gostinci!

Tokrat vas bodo pogostili kar štirje – gostilna Pr’ Matičku, gostilna Krištof, restavracija in kavarna Brioni ter kmetija odprtih vrat Pr’ Končovc. Rezervacije so že odprte! Svetujemo, da s prijavo pohitite, saj se mize hitro polnijo.

Nakup: čudovit nakit kranjskih zlatarjev

V mesecu marcu nas čakata dan žena in materinski dan, dneva, ko radi obdarujemo in iščemo ideje za tisto »pravo« darilo.

Pri kranjskih zlatarjih najdete čudovite verižice, prstane, uhane in zapestnice, ki si jih bo z veseljem nadela vsaka obdarovanka! Seznam zlatarjev v mestnem jedru si oglejte tukaj.

Nasvet za izlet: ogled Kanjona reke Kokre

Po 2. najvišjem mestnem kanjonu v Evropi poteka krožna pot, po kateri se lahko sprehodite sami ali v spremstvu izkušenega vodnika. V torek, 26. marca, ob 11.30 in v petek, 29. marca, ob 16.00 vas vabimo na brezplačen voden ogled kanjona! Prisluhnite zgodbi reke in si oglejte znamenitosti, ki pričajo o človekovem sobivanju z naravo na tem območju.

Zaradi lažje organizacije so priporočene predhodne prijave na info@visitkranj.si. Zborno mesto ogleda je Kranjska hiša (Glavni trg 2).

* Dogodek je del programa EKO tedna. Celoten program si lahko ogledate na ekoteden.si. Vse aktivnosti so za obiskovalke in obiskovalce brezplačne. Za prihod na aktivnosti vas spodbujamo, da si izberite katerega od trajnostnih načinov prihoda: peš, s kolesom, izposojenim kolesom, avtobusi, s skupnim prevozom ali vlakom. EKO teden je sofinanciran s strani programov EU: Alpska konvencija, Eramus+ in Interreg Europe v okviru projekta GIFT.

Dogodek: gregorjevo

Slovenski praznik ljubezni in čas, ko se ženijo ptički, je tik za ovinkom! Na predvečer godu sv. Gregorja, 11. marca, bomo tudi mi obeležili ta čudovit ljudski običaj in ob 16.00 v Kovačnici organizirali delavnico izdelovanja gregorčkov, ki jih bomo nato ob 18.00 skupaj s kranjskimi gasilci spustili po reki v kanjonu Kokre.

Pri izdelavi gregorčkov bomo uporabljali le naravi prijazne materiale, zato vse, ki bodo gregorčke izdelovali doma pozivamo, da takšne materiale uporabijo tudi sami.

Ne zamudite: EKO teden


Med 22. in 30. marcem bo v Kranju potekal najbolj zeleni teden. Organizatorji z različnimi aktivnostmi želijo ozaveščati o tem kako pomembno je varovanje okolja, odgovorno ravnanje in vključitev trajnostnih življenjskih praks v vsakdan. Poskrbeli so za res pester in obširen program, ki si ga lahko ogledate tukaj.

FOTO: Nejc Vurnik, Jošt Gantar, Nejc Balantič


 

April 2024

Hrana: Ekološka kmetija Pr’ Končovc

V vasi Javornik pod, med pohodniki popularnim, Joštom stoji ekološka kmetija Pr’ Končovc. Z gostinstvom se ukvarjajo že vse od leta 1907, k njim je zelo rad zahajal tudi pisatelj Miško Kranjec. Mama Fani, ki je v gostinsko dejavnost kmetije vpeta še danes, je bila leta 1992 prva, ki je v Mestni občini Kranj odprla kmetijo odprtih vrat.

Kmetijo danes vodi njen sin Aleš Kristan, ki je hkrati tudi gonilna sila kuhinje. Njihov cilj je večja samooskrba in sklenjen krog narave, živali in ljudi. Njihove tradicionalne jedi z modernim pridihom so tako sestavljene iz svežih, sezonskih sestavin, ki v veliki večini prihajajo direktno iz kmetije. Rezervacije so zaželene. Kmetijo in družino Kristan bolje spoznajte z ogledom prispevka.

Nakup: trgovine in kmetije z domačimi izdelki

V Kranju imamo kar nekaj trgovinic, kjer lahko nakupimo izbrane izdelke slovenskih kmetovalcev in pridelovalcev. Prav tako pa številne kmetije ponujajo možnost nakupa jajca, krompirja, zelja, sezonskega sadja, mleka in mesnin.

Številne domače dobrote pa na enem mestu lahko nakupite na tedenskih ali mesečnih tržnicah, ki se odvijajo na različnih lokacijah po naši občini.

Nasvet za izlet: Karavanške kolesarske pentlje

Pomlad je tu in z njo tudi kolesarska sezona! Vsi resni in manj resni rekreativci ste lepo vabljeni, na avanturo po pristnih pobočjih Karavank. Gorsko-kolesarska tura vas popelje po čudoviti naravi in lepih razgledih Jezerskega, Jesenic, Kranjske Gore, Kranja, Preddvora, Tržiča in Žirovnice.

Dogodek: bogata arheološka dediščina Gorenjskega muzeja

Kranj se s svojimi arheološkimi najdbami z lahkoto postavi ob bok pomembnim arheološkim najdbam v svetovnem merilu. Poleg tega, da je prava zakladnica arheoloških najdb, je tudi najbolj arheološko raziskano mesto v državi.

Hranitelj pomembnih arheoloških najdb je Gorenjski muzej, ki hkrati velja tudi za osrednjo gorenjsko galerijsko in muzejsko inštitucijo. Vsem ljubiteljem zgodovine in arheologije priporočamo ogled kostnice ter razstav Železna nit in V blesku kovinske oprave – poznoantična lamelna oklepa iz Kranja.

Ne zamudite: skrb zase v Wellness Elegans

Ko si vzamemo čas zase, se veliko lažje soočamo z izzivi vsakdana. V wellnessu Elegans na Brdu pri Kranju vam obljubljajo popolno sprostitev s posebnimi savna rituali, BIO, ekstremno finsko, turško in aroma savno, tematsko solno sobo, prvo snežno sobo v Sloveniji, doživljajskim tušem, različnimi negami telesa, masažami ter kozmetičnimi storitvami.

FOTO: Dean Dubokovič, Jošt Gantar, arhiv Gorenjskega muzeja


 

Maj 2024

Hrana & pijača: 2. Okusi kranjskih miz

Okusi kranjskih miz se v svoji drugi ediciji selijo po Gorenjski. Tako bo med 10. in 26. majem okusne jedilnike po enotni ceni 29€ pripravljalo kar 17 restavracij iz 5 gorenjskih občin.

Kranjskim gostincem se letos pridružujejo še gostinci iz Cerkelj na Gorenjskem, Nakla, Preddvora in Tržiča. Kdo vas bo razvajal z mojstrovinami iz svežih, lokalnih sestavin si lahko pogledate TUKAJ.

Nakup: Kozmetični salon Vilinka


Tonko Robida Smolej so že od nekdaj privlačile lepe, dišeče in svetleče stvari. Po izobrazbi kozmetična tehnica, ki svoje znanje iz nege obraza, telesa, depilacije, pedikure in manikure izpopolnjuje že preko 10 let. Ko vse kvalifikacije združimo še z dejstvom, da svetovanje in pomoč strankam jemlje bolj kot poslanstvo ter ne le poklic, vemo, da so vsi obiskovalci njenega terapevtsko lepotnega salona Vilinka v najboljših rokah.

Tonka strankam ponuja vse od nege obraza, japonskega liftinga, masaže stopal, maderoterapije, aromawickla, presoterapije, pedikure, manikure, permanentnega lakiranja, masaže telesa do diodnega laserja ICE. Salon na Kolodvorski cesti 4 vas vabi, da si vzamete čas zase, svoje telo in sprostitev.

Nasvet za izlet: Udin boršt

Zaradi svojih naravnih, podeželskih in kulturnih znamenitosti ter lege v osrčju Gorenjske, Udin boršt velja za edinstveno območje. Velik skrivnostni gozd je ena izmed najstarejših ledeniških teras v Ljubljanski kotlini, ki ga “objemajo” Kranj, Tržič in Naklo.

Prepreden je s številnimi sprehajalnimi in pohodnimi potmi, ki jih obiskovalci izkoriščajo tudi za kolesarjenje in tek. Ob vsakem obisku naravnih lepot, pa si zapomnimo, če naravo želimo še naprej ohranjati tako, kot je, za prihajajoče generacije, je nujno, da je vsak naš obisk odgovoren. Skrbite, da narava za vami ostane čista!

Dogodek: Odprta kuhna se vrača v Kranj!

Vesela druščina kulinaričnih virtuozov bo na Glavni trg priropotala v soboto, 18. maja, in med 11. in 21. uro poskrbela za brezskrbno pohajanje med pisanimi stojnicami, zapolnjenimi z dobrotami najboljših obedovalnic daleč naokoli.

Oglasite se kaj, povabite še prijatelje, pokusite kaj novega in nazdravite prihajajočem poletju!

Ne zamudite: Early bird vstopnice za koncerte na gradu Khislstein


Pod grajsko lipo in v kranjskem amfiteatru se bo tudi letos zvrstila cela vrsta odličnih izvajalcev od blizu in daleč. Če pohitite z nakupom, si vstopnice še lahko zagotovite po najugodnejši ceni.

Early bird prodaja za dogodke na Letnem gledališču Khislstein traja še do 15. maja, za Glasbene večere pod grajsko lipo pa do 20. maja. Omejena je tudi količina early bird vstopnic.

Program:

14. 6.: Dan D – Tiho > VSTOPNICE
28. 6.: Baletni dragulji > VSTOPNICE
3. 7. (20:30): Maja Keuc > VSTOPNICE
5. 7.: Nina Pušlar > VSTOPNICE
10. 7. (20:30): Rudi Bučar trio > VSTOPNICE
12. 7.: Crvena Jabuka > VSTOPNICE
17. 7. (20:30): Severa Gjurin > VSTOPNICE
19. 7.: Magnifico > VSTOPNICE
24. 7. (20:30): Poseben gušt – poezija Iztoka Mlakarja > VSTOPNICE
26. 7.: Žan Serčič > VSTOPNICE
27. 7.: Niet > VSTOPNICE
7. 8. (20:30): Avtomobili > VSTOPNICE
9. 8.: Puccini: La Boheme > VSTOPNICE
16. 8.: The Dublin Legends (ex The Dubliners) > VSTOPNICE
28. 8. (20:30): Vlado Kreslin > VSTOPNICE
30. 8.: Tabu – akustika > VSTOPNICE
7. 9.: Gibonni > VSTOPNICE

FOTO: Mitja Bokun, LiparDesign, Jošt Gantar, Primož Pičulin


 

Junij 2024

Hrana & pijača: Kr’ petek je!

Do 6. septembra se bomo vsak petek med 17.00 in 22.00 na Glavnem trgu srečevali ob dobri hrani, pijači, glasbi in še boljši družbi. Uvertura v viken bi bila težko boljša!

»Kr’ petek je!« se bo odvijal 21. 6., 28. 6., 5. 7., 12. 7., 19. 7., 9. 8., 16. 8., 23. 8. in 6. 9. 2024.

Nakup: Filmski festival KRAFFT

Vsi ljubitelji dobrih filmov se morate med 15. in 22. junijem nujno oglasiti na filmskem festivalu KRAFFT! Pester tekmovalni, družabni in strokovni program vas ne bo razočaral.

Na filmska platna v MOJKINO prihajajo zmagovalci svetovnih filmskih festivalov. Naše mesto pa bodo v času festivala obiskale tudi zvezde turških serij! Vstopnice so že v prodaji.

Nasvet za izlet: Letno kopališče Kranj

Svoja vrata je z junijem odprlo Letno kopališče Kranj. Do vključno 23. junija bo obratovalo po prilagojenem urniku in sicer:

pon. – pet.: 14.00-22.00
sob. – ned.: 9.00-22.00

Dogodek: Poletni petki na Pungertu

Na koncu konglomeratne skale, ob stolpu Pungert, ki je v svoji zgodovini služil najrazličnejšim namenom, od zapora do prizorišča pestrega otroškega dogajanja, se bodo vsak petek do 9. avgusta odvijali Poletni petki na Pungertu. Čakajo vas večeri šansonov, jazza, swinga, etna in flamenca.

petek, 14. 6. (21.00): Yani Pearl & Martin Martis, vrt Café galerije Pungert
petek, 21. 6. (21.00): Tijan Grašič trio feat. Leizel Abrahams, vrt Café galerije Pungert
petek, 28. 6. (21.00): Gavro Quartet, vrt Café galerije Pungert
petek, 5. 7. (21.00): Vito Marence Trio Flamenco, vrt Café galerije Pungert
petek, 12. 7. (21.00): Primož Vidovič z Matjažem Balažicem, vrt Café galerije Pungert
petek, 19. 7. (21.00): Ladybugz, vrt Café galerije Pungert
petek, 26. 7. (21.00): Jazoo, vrt Café galerije Pungert
petek, 27. 7. (21.00): Etnomad, vrt Café galerije Pungert
petek, 2. 8. (21.00): Romanca (na fotografiji), vrt Café galerije Pungert
petek, 9. 8. (21.00): Tomaž Hostnik, vrt Café galerije Pungert

Ne zamudite: Mednarodni festival sodobnega kolaža KAOS

Osrednje prizorišče festivala KAOS je Layerjeva hiša, ki se ji pridružujejo še Stolp Škrlovec, Mengentalerjeva ulična galerija, Galerija Na mestu, Mala galerija in Mestna hiša.

Festival letos odkriva kaj se skriva »Pod površjem«. Na kakšne načine se je upodabljanja festivalske teme lotilo preko 70 umetnikov in umetnic iz vsega sveta si oglejte na razstavah.

Poleg tega v juniju ne zamudite:

petek, 21. 6. (21.00): KAOS x KRAFFT vibes: Leon Z. Slabe, Matic Mikola, Rok Zalokar, Miha Kraker, Nils Rošker, glasbeni večer (jazz-hop, chill out, groove), Layerjeva hiša
četrtek, 27. 6. (17.00): Kolaž in lesorez, delavnica z Oliverjem Pilićem [KAOS_ soočanja], Kovačnica
sobota, 29. 6. (11.00): Voden ogled s kuratorko Marušo Štibelj, vsi razstavni prostori
sobota, 29. 6. (18.00): Pogovor z umetnico Rebeko Elizegi: Kolaž terapija, zoom
sobota, 29. 6. (18.00): Sprehod v notranjo divjino – spoznajte potencial pomoči z umetnostjo, delavnica z Jasmino Ferček [KAOS_ soočanja], kanjon reke Kokre

FOTO: Primož Pičulin, Maša Pirc, Nejc Pisanski

Sorodne vsebine

Kaj poceti v kranju 2023_lead_Visit Kranj

Kaj početi v Kranju v letu 2023?

Naš izčrpen vodnik »Kaj početi v Kranju v letu 2023« je poln informacij, idej ...