Kaj početi v Kranju v letu 2024?

Pripravili smo vam vodnik z mesečnimi predlogi, kaj početi v Kranju – kje jesti, piti, nakupovati, kateri so najbolj zanimivi dogodki in izleti ter česa nikakor ne smete zamuditi!

Vodnik bomo vsak mesec dopolnjevali z novimi predlogi, zato si obvezno označite to stran in jo kasneje ponovno obiščite.

Vas zanima kaj početi v Kranju v februarju 2024? Preberite tukaj.

Januar 2024

Hrana & pijača: Pizza 488°

V na novo odprti piceriji so pici, ki je v osnovi enostavna jed dodali veliko drugih sestavin, ki jo delajo drugačno, gurmansko in zapeljivo dobro. S popolno osnovo, testom vzhajanim na drožeh, 48 urno fermentacijo, izbranimi prvovrstnimi sestavinami tako iz okolice Neaplja, do Jezerskega in prekmurskih ravnic, je pica v 488° doživetje in ne samo kos testa z dodatki za potešitev lakote.

Ker ob dobri pizzi paše tudi dobra kapljica, so pripravili ponudbo izbranih pijač – doma pripravljene naravne ledene čaje, bogata vinska karta, točena kraft piva, 100% Arabico za pravi espresso ali mešanico kav za dober kapučino. Ker je ekipa v kuhinji in za pečjo s kilometrino in izkušnjami od 3 Michelinovih zvezdic navzdol, vam za zaključene družbe pripravijo tudi dogovorjene menije po vaših željah. Na voljo so vam za organizacijo praznovanj, obletnic ter ostalih dogodkov, ki kličejo po prijetnem ambientu, dobri hrani in pijači ter prijazni gostoljubnosti.

Na naslovu Orehovlje 2 jih najdete od srede do sobote med 12.00 in 22.00 ter ob nedeljah do 21.00. Rezervacije so možne na +386 59 018 652 ali pizza488@t-2.si.

Nakup: Humana Second Hand

V trgovini lahko kupite različne kose odlično ohranjenih secondhand oblačil in jim tako podaljšate uporabnost in s tem pomembno prispevate h krožnemu gospodarstvu. Na obešalnikih boste našli tudi dizajnerska oblačila.

Trgovina je odprta od ponedeljka do petka med 8.30 in 19.00 ter ob sobotah med 8.30 in 14.00.

Nasvet za izlet: Spoznajte svoje mesto

Kdaj ste bili nazadnje turist v domačem mestu? Šele ko se lotimo raziskovanja, ugotovimo koliko nepoznanih zgodb in neodkritih kotičkov se skriva za vsakim ovinkom. Ste vedeli, da vsak mesec organiziramo številne vodene oglede in vsako prvo soboto v mesecu ob 11.00 pripravljamo brezplačne vodene oglede?

Seznam brezplačnih vodenih ogledov v letu 2024:

6. 1. Klasičen voden ogled Kranja
3. 2. Voden ogled Kanjona reke Kokre
2. 3. Arhitekturni sprehod
6. 4. Klasičen voden ogled Kranja
4. 5. Voden ogled Kanjona reke Kokre
1. 6. Arhitekturni sprehod
6. 7. Klasičen voden ogled Kranja
3. 8. Voden ogled Kanjona reke Kokre
7. 9. Arhitekturni sprehod
5. 10. Klasičen voden ogled Kranja
2. 11. Voden ogled Kanjona reke Kokre
7. 12. Arhitekturni sprehod

Celoten seznam vseh vodenih ogledov in rezervacije si lahko ogledate tukaj.

Dogodek: Uvertura v 365: Glasbene iskrice ob novem letu

V Glasbeni šoli Kranj deluje pevski zbor in 6 orkestrov: flavt, kitarski, harmonikarski, godalni, pihalni in simfonični orkester. Tokrat se bodo predstavili z originalnimi skladbami, ki so napisane za posamezni sestav, zato bo program zelo pester in raznolik. Vabljeni na ponovoletno glasbeno doživetje z učenci Glasbene šole Kranj v četrtek, 18. januarja, ob 17.00 in 19.30 v Kongresni center Brdo.

Ne zamudite: Humanitarni projekt »V Kranju dobro v srcu mislimo«

Skupaj z Mestno občino Kranj, Društvom prijateljev mladine Kranj, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in seveda vsemi vami, se bomo trudili zbrati čimveč donacij za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb in izboljšanje kakovosti življenja socialno šibkejših občanov ter občank. Kako donirati, si preberite tukaj. Akcija je podaljšana do 22. januarja. 

FOTO: Pizza 488°, Jošt Gantar, Primož Pičulin


 

Februar 2024

Hrana & pijača: kvašeni flancati

Namesto k obisku kranjskih gostincev, vas tokrat vabimo, da zavihate rokave in pripravite okusne kvašene flancate po receptu Mire Grošelj. Flancate po tem receptu na različnih dogodkih pripravlja Turistično društvo Kokrica in zanimanje za njih je vedno izjemno. Že skoraj legendarne flancate iz Kokrice boste tokrat lahko pripravili kar sami doma. Recept najdete tukaj.

Poznate tudi vi koga, ki ima na zalogi kup odličnih tradicionalnih receptov – takih, ki so jih pripravljale že naše mame in babice? Sporočite nam na kulinarika@visitkranj.si ali kristina.bogataj@visitkranj.si.

Nakup: cvetličarna Lunaria

Na Slovenskem trgu 5 je vrata odprla nova kreativna cvetličarna Lunaria! Poleg šopkov in aranžmajev s suhim ali svežim cvetjem, žalne floristike, poročnih šopkov in kreativnega aranžiranja daril, lahko v cvetličarni kupite tudi unikatne okrasne lonce in ročno izdelane voščilnice ter slike. Vabljeni v prijeten cvetlični ambient.

Nasvet za izlet: Po Prešernovih stopinjah

Februar je v Kranju mesec dr. Franceta Prešerna in idealen čas, da obiščemo vse znamenitosti, ki nosijo njegovo ime. Izlet lahko začnete v Prešernovem gaju, kjer je pesnik pokopan. Od tam se sprehodite mimo Mestne knjižnice, katero pročelje krasijo Prešernovi verzi, do Prešernove ulice, kjer stoji Prešernova hiša. V spominskem muzeju si lahko ogledate stalno razstavo Prešeren – pesnik in pesnikovo sobo z originalnim pohištvom. Pot nadaljujte do Galerije Prešernovih nagrajencev, kjer so razstavljena dela prejemnikov najvišjih nagrad za likovno umetnost v Sloveniji. Izlet zaključite pri Prešernovem gledališču, poleg katerega stoji najvišji kip pesnika na svetu.

Dogodek: razstava »V tej hiši je bival in umrl prvak slovenskih pesnikov – 60 let Prešernovega spominskega muzeja«

Prešernov spominski muzej praznuje 60. obletnico delovanja! V muzeju so se v tem času zamenjale tri stalne razstave, s čimer so se spreminjali tudi pogledi na predstavitev pesnikovega življenja in dela. Poleg razvoja muzeja, so na razstavi predstavljene tudi prenove same stavbe. Del razstave je tudi igrano-dokumentarni film Zora prešernega Kranja, ki govori o Črtomirju Zorcu, ki si je prizadeval za to, da Kranj dobi Prešernov spominski muzej, spomenik in da Prešernovi posmrtni ostanki ostanejo v Kranju. Črtomirju Zorcu gre zahvala, da je Kranj danes poznan kot Prešernovo mesto.

Ne zamudite: dogodki za otroke v Stolpu Pungert

Stolp Pungert vsak mesec pripravlja celo vrsto zanimivih dogodkov za otroke! V februarju ne zamudite:

Kratkočasnice (vsak četrtek, 17.00)
Joga za otroke (vsak petek, 17.00)
Umetniški atelje (vsak petek, 17.00)
Pravljično ognjišče, rokodelske delavnice (vsak ponedeljek, 17.00)
PungART ustvarjalnice (vsak torek, 17.00)
Jezikovne urice (vsako sredo, 16.00 in 17.15)
Lutke, lutke, lutkice (21. februar, 17.00)
Družinske sobotnice (vsako soboto, 11.00)
Pungartov znanstived, eksperimentalne delavnice (28. februar, 17.00)

Prijave in dodatne informacije na info@pungert.si.

FOTO: Črt Piksi, Marko Arandjelović/Mediaspeed

Sorodne vsebine

Kaj poceti v kranju 2023_lead_Visit Kranj

Kaj početi v Kranju v letu 2023?

Naš izčrpen vodnik »Kaj početi v Kranju v letu 2023« je poln informacij, idej ...