Rovi pod starim Kranjem

Pod starim mestom se skriva 1300 metrov podzemnih rovov, zgrajenih med 2. svetovno vojno, ki so služili za mestno zaklonišče. Danes pa se v njih dogajajo veliko bolj prijetni družabni dogodki.


Rovi so postali domovanje redkim jamskim živalim, kot so jamske kobilice in pajki jamske mete. Zanimivi, čeprav zelo redki prebivalci pa so tudi netopirji, ponočnjaki, ki po spretnosti letanja prekašajo akrobatske letalce in medtem uspejo celo večerjati.

Podzemni rovi so z leti pridobili naravno patino, čisto prave kapnike, v mrzlih zimah pa tudi ledene kapnike. Izkopani so v konglomerat in na mestih, kjer niso obdani z betonom, se konglomeratna stena lepo vidi. V njih si lahko ogledate različne priložnostne razstave. Na ogled je razstava mineralov in fosilov ter rekonstrukcija zaklonišča iz 2. svetovne vojne, kjer lahko doživite tudi simulacija letalskega napada.

Pod Glavnim trgom imamo Kranjčani tudi svoj bazen, ki je služil kot protipožarna cisterna za vodo. Globok je 3,5 metrov, širok 4 metre, dolg pa kar 30 metrov in je napolnjen s 310 litri čiste vode! Bazen je danes s sodobno tehnologijo izgubil svoj prvotni namen, ko se naslednjič sprehajate ob vodnjaku, pa pomislite, da stojite na njem.

Spoznajte mreže kranjskega podzemlja, ki je skrito pod našim zgodovinskim mestom in se pridružite vodenemu ogledu.

Le redki poznajo Kranj in okolico tudi po rudarstvu. Na Šmarjetni gori in na Sv. Joštu so najprej iskali železovo rudo, v drugi polovici 19. stoletja pa tudi mangan. Zadnji poskusi rudarjenja segajo v ne tako daljno leto 1924.

V Kranju pa imamo tudi naravne jame, ki jih je v savskem konglomeratu izdolbel potok. Jamo Tular so med vojno delno obzidali v zaklonišče, danes pa je tam jamski laboratorij za človeške ribice, kjer preučujejo ekologijo in obnašanje človeške ribice, predvsem njihovo razmnoževanje. Gre za edini tovrstni laboratorij v Sloveniji, poleg Podzemnega laboratorija v francoskih Pirinejih pa tudi edini kraj, kjer se človeške ribice razmnožujejo zunaj narave. Ker obiski živali motijo, laboratorij ni odprt za javnost.


  • Lokacija: Rovi pod starim Kranjem, 4000 Kranj (google zemljevid
  • Redna vodenja: več informacij o vodenju ter rezervaciji najdete tukaj
  • Kontakt: Zavod za turizem in kulturo Kranj / tel. 04 238 04 50 / info@visitkranj.si

 

3D Foto

 

Sorodne vsebine

kostnica---visit-kranj[1]

Kostnica

Prebivalci Kranja so več kot tisoč let umrle pokopavali okrog cerkve sv. Kancijana. ...

Pungert-Kranj-2---Visit-Kranj[1]

Kranjsko mestno obzidje

Od prvotnih devetih stolpov so danes v celoti ali delno ohranjeni le štirje. ...

Grad-Khislstein-Kranj---Visit-Kranj.w680h405c

Grad Khislstein

Grad nosi ime po družini Khisl, ki ga je kupila v drugi polovici 16. ...