Okusne kranjske ideje za praznik zaljubljencev

Ob 14. februarju smo pogledali, katere dobrote bodo na ta, s srčki obsijan dan pripravili kranjski gostinci. Našli smo kar precej sladkih idej, dopolnjenih s predlogi za valentinova kosila v Kranju.

Začnimo kar s sladkimi predlogi: valentinove srčke bodo v teh dneh pripravljali v Kavarni in slaščičarni Randez Vous (Oprešnikova ulica 28).

Sladki srčki iz kranjske Kavarne in slaščičarne Randez Vous (Oprešnikova ulica 38). Foto: arhiv slaščičarne
Sladki srčki iz kranjske Kavarne in slaščičarne Randez Vous (Oprešnikova ulica 28). Foto: arhiv slaščičarne

»Za vse ljubitelje čokolade smo pripravili srček iz rahlega čokoladnega moussa, ki bo razvajal vaše brbončice s svojo razkošno teksturo. Skutin srček z nežnim in kremastim okusom domače skute s Poličarjeve kmetije. Za tiste, ki cenijo klasično eleganco pa bo, kot že vrsto let, na voljo tudi čokoladni srček iz naše maslene kreme in čokolade,« je zaljubljene okuse opisala Katja Bidovec iz slaščičarne Randez Vous, in dodala: »Naj bo vsak grižljaj kot ljubezenska pesem, ki seže naravnost v srce.«

Valentinove slaščice bodo pripravili tudi v Kraljevem mignonu (Cesta Jaka Platiše 17). Foto: Lea Dujmovič
Valentinove slaščice bodo pripravili tudi v Kraljevem mignonu (Cesta Jaka Platiše 17). Foto: Lea Dujmovič

Kot vsako leto, bodo tudi v Kraljevem mignonu (Cesta Jaka Platiše 17) ustvarjali valentinove sladice. »Delali bomo monoporcijske srčke, lučke, mignone, popse, indijančke, piškotke in najbrž še kaj,« sta zapisala Nataša Mohar Mustafa in Zaid Mustafa in dodala, da bodo srčki iz te slaščičarne pisanih okusov: pistacija in limona, temna in mlečna čokolada, bela čokolada s črnim ribezom ter mango in kokos.

»Zavijali jih bomo v lepe papirje, zlagali v še lepše škatlice. Vezali s pentljami. Kot se zares spodobi za praznik ljubezni,« so dodali v Kraljevem mignonu in podčrtali, da priporočajo rezervacije sladkih dobrot – njihov telefon je (04) 281 77 77.

Na valentinovo bodo srčki zavzeli vitrino slaščičarne Umami na Hujah (Cesta talcev 7). Foto: Črt Piksi za Visit Kranj
Na valentinovo bodo srčki zavzeli vitrino slaščičarne Umami na Hujah (Cesta talcev 7). Foto: Črt Piksi za Visit Kranj

Valentinove srčke bodo pekli tudi v slaščičarni Umami na Hujah (Cesta talcev 7). Vodja slaščičarne Tanja Drinovec je pojasnila, da bodo osnova za to sladico priljubljeni piškoti išlerji, ki jih bodo na praznik zaljubljencev dopolnili z mamljivim sadno-čokoladnim nadevom.

Valentinov meni bodo pripravili tudi v Bistroju Sonet (Prešernova ulica 6). Foto: Rožle Pajntar za Visit Kranj
Valentinov meni bodo pripravili tudi v Bistroju Sonet (Prešernova ulica 6). Foto: Rožle Pajntar za Visit Kranj

V Bistroju Sonet (Prešernova ulica 6) bodo na dan zaljubljencev stregli Valentinov meni. Za začetek boste lahko izbirali med nežno perutninsko pašteto, prefinjeno obogateno s tartufi, lahko pa se boste odločili za morske okuse, saj bodo stregli tudi kombinacijo nežne hobotnice in sveže solate. Predjedi bo sledila kremasta špargljeva juha, za glavno jed pa bosta tu mesni (pečen telečji steak v družbi bogate vinske redukcije in priloge iz korenčkovega pireja) ali ribji krožnik (sočen file lososa, spremljan s kremo pastinaka in svežo sezonsko zelenjavo).

Toplo vas vabimo k raziskovanju okusnih zgodb, ki jih ponuja največje gorenjsko mesto. Brošuro Kranjsko na krožniku najdete TUKAJ.

Za zaključek bodo v Bistroju Sonet zaljubljenim postregli sladico. Če vas je zamikalo, vas ekipa Soneta vabi, da rezervirate mizo prek elektronskega naslova bistrosonet@gmail.com oziroma klica na 040 524 033.

Simona Virant in Matjaž Erzar za praznik zaljubljencev vabita v Gostilno pr' Matičku (Jezerska cesta 41)
Simona Virant in Matjaž Erzar za praznik zaljubljencev vabita v Gostilno pr’ Matičku (Jezerska cesta 41)

Razgiban valentinov jedilnik so najavili tudi v Gostilni pr’ Matičku (Jezerska cesta 41). Tu se bo začelo z divjačinsko (jelenov karpačo in marinirane bučke) ali ribjo predjedjo (lososov karpačo in marinirana cikorija). Sledili bodo domači ravioli, polnjeni z zelenjavo in dopolnjeni z omako treh sirov. Nato boste znova lahko izbrali med divjačinsko (muflonov steak, zelenjava in pečena polenta) ali ribjo glavno jedjo (tunin steak s pečeno zelenjavo).

Vas zanima, s čim vse so obložene kranjske mize in kakšna kulinarika je doma v Kranju? Poglejte TUKAJ.

Na mizi bo še radič z bučnim oljem, in seveda, srčkasta sladica. Tudi pr’ Matičku, kjer k valentinovem jedilniku ob doplačilu dodajo še vinsko spremljavo, vabijo, da pravočasno rezervirate mizo – prmaticku@gmail.com je njihov naslov.

Chef Tomaž Polenec bo na kranjskih Brionih (Koroška cesta 10) za dan zaljubljencev pripravil štirihodni meni. Foto: Črt Piksi za Visit Kranj
Chef Tomaž Polenec bo na kranjskih Brionih (Koroška cesta 10) za dan zaljubljencev pripravil štirihodni meni. Foto: Črt Piksi za Visit Kranj

Poglejmo še v Restavracijo in kavarno Brioni (Koroška cesta 10), kjer za valentinovo pripravljajo prav posebno ponudbo. V restavraciji bo chef Tomaž Polenec kuhal štiri hodni meni in v tem priljubljenem kulinaričnem kotičku priporočajo pravočasno rezervacijo mize na telefonsko številko 04 20 10 750.

Hkrati bodo tudi sladice v slaščičarni na Brionih poplesavale v zaljubljenih ritmih, saj se bosta ostalim sladkim umetninah v dneh ob 14. februarju pridružili še dve porcijski tortici v obliki srca: rdeč srček bo dopolnjen z jogurtovim moussom, maslenim hrustljavčkom in mehko jagodno sredico, čokoladni srček pa bo v sebi skrival čokoladni mousse, čokoladni biskvit in hrustljavček.

Sorodne vsebine

naslovna fotka foto Crt Piksi

Prešern(ov)a kulinarika v Kranju

V četrtek, 8. februarja 2024, bo v starem jedru Kranja tudi Prešernova kuhna, na ...