Teden restavracij v Kranju: pri Krištofu, na Brionih in pr’ Matičku

Teden restavracij v Kranju: pri Krištofu, na Brionih in pr' Matičku

Najbolj okusni spomladanski teden se hitro približuje, saj se ravno te dni začenjajo rezervacije za novi Teden restavracij. Vanj je tokrat vključenih 108 restavracij iz vse Slovenije, ki bodo med 24. marcem in 2. aprilom 2023 pripravile jedilnike po enotni oziroma podobni ceni. Med sodelujočimi restavracijami so tudi tri iz Kranja: Gostilna Krištof, Restavracija Brioni in Gostilna pr’ Matičku. Kaj pripravljajo?

Še prej pa ta informacija: lani jeseni je Teden restavracij dosegle rekord. Takrat je 107 restavracij obiskalo več kot 60.000 gostov. »Strežniki spletne strani Tedna restavracij še nikoli niso bili tako obremenjeni. Družabna omrežja še nikoli niso bila tako polna Tedna restavracij. Hvala gostinci, za odlične menije,« sta na spletno stran zapisala Violeta in Uroš Mencinger, ki sta leta 2012 v Mariboru pripravila prvi Teden restavracij, že leto kasneje pa sta poskrbela za to, da je akcija postala vseslovenska in tradicionalna.

Podrobnosti o Tednu restavracij (jedilniki in način rezervacije), so od 13. marca dalje objavljene TUKAJ. Toplo priporočamo, da z rezervacijami pohitite!

Gostilna Krištof: lokalno s svetovljanskimi poudarki

V Gostilni Krištof (Predoslje 22, Kranj) smo te dni obiskali uigrano ekipo, ki jo vodita brata Krištof in Tomaž Bolka, medtem ko je chef Uroš Gorjanc glavni v kuhinji. Chef Gorjanc nam je pojasnil, da so jedilnik, ki ga bodo ponudili ob Tednu restavracij, zasnovali natančno in z mislijo na trajnostno kulinariko, hkrati pa so lokalnim sestavinam dodali svetovljanske poudarke.

»Za začetek bomo ponudili burato z gorenjske kmetije Matevž, ki ji bomo dodali karamelo olive, pesto pistacije in rukole ter čips slanine. Sledila bo juha iz pečenega korenja, pri čemer bo za pridih fuzije poskrbel kokos. Ko smo razmišljal o glavni jedi, smo se odločili, da v ospredje postavimo postrv iz gorenjske ribogojnice Vodomec, pripravljeno na dva načina,« je jedilnik pomladanskega Tedna restavracij opisal chef Uroš Gorjanc. V Gostilni Krištof bodo, ob doplačilu, gostom ponudili še sladico, in sicer filigransko izdelano jagodno tortico.

V Gostilni Krištof je chef Uroš Gorjanc ob spomladanskem Tednu restavracij zasnoval razgiban jedilnik (Foto: Dean Dubokovič).
V Gostilni Krištof je chef Uroš Gorjanc ob spomladanskem Tednu restavracij zasnoval razgiban jedilnik (Foto: Dean Dubokovič).

Restavracija Brioni: dva pomladanska jedilnika

Kaj pa bodo med 24. in 2. aprilom stregli na kranjskih Brionih (Koroška cesta 10, Kranj)? Chef Tomaž Polenec nam je pojasnil, da bodo, tako kot vsakokrat doslej pripravili dva jedilnika – enega so imenovali On in bo bolj mesni, drugi, imenovan Ona, pa se osredotoča na ribje okuse.

»Začeli bomo z maslom iz gorenjskega mlekarstva Podjed, ki mu bo družbo delal kruh iz z drožmi iz kranjske pekarne Androžarna. Nato bomo postregli predjedi, ki si bosta podobni: na solatnem srčku bo Pustotnikov sir in Podjedova kisla smetana, dodali bomo še hrustljava telečja prsa v tempuri oziroma gambere, prav tako v hrustljavi skorjici, tempuri,« je začetek jedilnika Tedna restavracij orisal chef Tomaž Polenec.

Chef Tomaž Polenec je bo v restavraciji Brioni tudi ob tokratnem Tednu restavracij pripravil dva jedilnika (Foto: Črt Piksi).
Chef Tomaž Polenec je bo v restavraciji Brioni tudi ob tokratnem Tednu restavracij pripravil dva jedilnika (Foto: Črt Piksi).

Kot je dodal, bodo na kranjskih Brionih nato postregli sezonski sorbet, zatem pa bodo na mesnem jedilniku v ospredje postavili postavil rožnato pečeno govedino angus s hrustljavo zeliščno skorjico, čemaževo kremo in mariniranim korenčkom z lešniki. Glavna jed drugega, ribjega jedilnika, bo v sopari pripravljena hobotnica z osočnikom, čemaževo kremo in škampovo omako.

Tudi sladici, ki bosta na Brionih zaznamovali pomladanski Teden restavracij, bosta dve: hrustljavi profiterol s čokoladno kremo in malinami oziroma s pomladansko dekoracijo dopolnjena pavlova tortica z jogurtovim moussom, meto in limeto.

Gostilna Pr’ Matičku: mesni in ribji meni

Še skok do Gostilne pr’ Matičku (Jezerska cesta 41, Kranj), kjer je chef Matjaž Erzar sestavil mesni in ribji meni. Mesni se začne z uvodnim pozdravom, ki zajema špehovko in hren, nato je na vrsti divjačinska pašteta z rženim kruhom in zeliščnim maslom. Po spomladanski zeliščni juhi so tu še »tolste prepelice v vinu, krema graha in korenje, maslen krompir«.

Ribji meni pri Matičku napove skuta z zelišči, nato sledi domači bakalar, morski šparglji in kruh z olivami. Znova je tu spomladanska zeliščna juha, nato pašta z brancinovo botargo, limono in staranim sirom. Chef Erzar vam bo ob doplačilu pripravil še nekaj dodatnih jedi, med katerimi sta tudi prva spomladanska solata in sladoled medenega regrata s kislo smetano.

Pri chefu Matjažu Erzarju- Matičku bo Teden restavracij zaznamovan z mesnim in ribjim jedilnikom (Foto: Črt Piksi).
Pri chefu Matjažu Erzarju- Matičku bo Teden restavracij zaznamovan z mesnim in ribjim jedilnikom (Foto: Črt Piksi).

In ne pozabite: rezervacije Tedna restavracij (24. 3. – 2. 4. 2023) so obvezne!

Sorodne vsebine

Falstaff_kulinarika 2023_Visit Kranj

Te tri kranjske gostilne priporoča avstrijska kulinarična revija Falstaff

Pred nekaj dnevi je avstrijska kulinarična revija Falstaff objavila seznam najboljših restavracij v Sloveniji ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...