Prešerno vzdušje Prešernega poletja

Marsikdo že načrtuje aktivnosti poletnih počitnic in poletnih dni. Zato vas vabimo, da si v svoj koledar zabeležite tudi kakšnega izmed dogodkov Prešernega poletja v Kranju. Zaenkrat štejemo 70 dogodkov, ki se bodo zvrstili med majem in septembrom, a se program vztrajno dopolnjuje in polni. Pridružite se prešernemu vzdušju letošnjega poletja v Kranju.

Za majsko predjed je na meniju nekaj kulinaričnih dogodkov. Festival Okusi kranjskih miz poteka od 10. do 26. maja. Dobrote iz lokalnih sestavin pripravlja 17 gostiln iz petih gorenjskih občin. Tako festival ne ponuja le dobre kulinarike, pač pa vas vabi tudi na prijeten izlet po Gorenjski.

Sezona dogodkov na prostem pa se prične 18. maja z Odprto kuhno Kranj. Pisane stojnice najboljših obedovalnic daleč naokoli bodo svoje kulinarične mojstrovine ponujale med 11. in 21. uro na Glavnem trgu v Kranju. Nato pa bo Glavni trg od 31. maja dalje vsako petkovo popoldne prostor druženja, zabave in dobre kulinarike ob dogodku Kr petek je!.

Od junija dalje postaja program vedno bolj raznolik. Kulinaričnim dogodkom se priključujejo še športni, glasbeni, zabavni in kulturni. Športni dogodki mednarodnih razsežnosti nagovarjajo tekače (Slo12Run, 2. 6.), ljubitelje odbojke (Srednjeevropsko prvenstvo v odbojki na mivki, 24. 7. – 27. 7.) in kolesarje (Velika nagrada Kranja, 31. 8. -1. 9. ter L’Etape Slovenija, 7. – 8. 9.). Kranj bo v poletnem času poživljalo nekaj butičnih festivalov.

Izpostavljamo mednarodni filmski festival KRAFFT (15. – 22. 6.), ki se osredotoča na umetnost filmske igre in zaobjame različne filmske žanre. Kaos je mednarodni festival kolaža (31. 5. – 10. 8.), ki v Kranju bienalno prikaže sodobno ustvarjalnost kolaža. Organizatorji pravijo, da je cilj festivala vplivati na likovno estetiko poletnega dogajanja v Kranju in okolici ter Kranj profilirati kot „mesto kolaža“.

V Kranju smo močni tudi v fotografiji! Kranj Foto Fest (21. 8. – 28. 9.) je festival sodobne fotografije, ki že od leta 2021 zasleduje cilj, da bi v tem delu Evrope Kranj postal epicenter fotografije. Tudi glasbeni program poleg širše javnosti nagovarja nišne ciljne skupine. Poletni petki na Pungartu in Jazz Kamp Kranj (14. 8. – 24. 8.) bodo šli v ušesa ljubiteljem jazzy ritmov.

Trainstation Subart pa na svojem julijskem odprtem odru pripravlja nekaj odličnih, glasnih in močnih glasbenih poslastic:. Max & Iggor Cavalera (9. 7.), The Exploited (12. 7.), Dub Fx (13. 7.) in The Tiger Lillies (18. 7.).

Otvoritveni dogodek Prešernega poletja v Kranju bo koncert skupine California (7. 6.) na Glavnem trgu. Kranfest (26. – 27. 7.) obljublja raznolike zabavne vsebine, ob katerih boste z veseljem ostali v mestu do poznih večernih ur. Osrednje poletno prizorišče pa je grad Khslstein.

Letno gledališče Khislstein velja za eno izmed najlepših slovenskih prizorišč, ki letos gosti domače in tuje izvajalce velikega formata in različnih glasbeno umetniških zvrsti. Od opere in baleta (Baletni dragulji, 28. 6. in Puccini: La Boheme, 9. 8.), domačih pop zvezd (Nina Pušlar, 5. 7. in Magnifico 19. 7.), domačih rokerjev (Dan D, 14. 6. in Niet, 27. 7.) do priznanih mednarodnih glasbenih skupin (Crvena Jabuka, 12. 7. in The Dublin Legends – bivši The Dubliners, 16. 8. in Gibonni 7. 9.).

Glasbeni večeri pod grajsko lipo pa se bodo vsako sredo (3. 7. – 28. 8.) odvijali na vrtu gradu Khislstein, pod čudovito in mogočno lipo. Postregli bodo z intimnimi glasbenimi dogodki slovenskih izvajalcev. Potem pa so tu še Torkovi kulturni vdihi (9. 7. – 27. 8.), ki združujejo literarne, pogovorne in gledališke vsebine.

Program Prešernega poletja v Kranju zavod za turizem in kulturo Kranj pripravlja skupaj z ostalimi kranjskimi in slovenskimi organizatorji dogodkov z namenom, da bi bile vsebine čim bolj raznolike in polne, da bi privabile različne starostne skupine in ljudi različnih apetitov. Organizatorjev je skupaj okoli dvajset.

Veselimo se že poletnega druženja s številnimi obiskovalci Prešernega poletja v Kranju. Ves program si lahko ogledate TUKAJ.

Sorodne vsebine

Jesen v Kranju_2023_Visit Kranj_hero

Kaj početi v Kranju v letu 2024?

Pripravili smo vodnik z mesečnimi predlogi, kaj početi v Kranju – kje jesti, piti, ...