Rastlinske jedi v kranjskih restavracijah

Zdi se, da veganski oziroma rastlinski okusi v zadnjem času vse bolj stopajo v ospredje – tako lahko v mnogih kranjskih lokalih naročimo kave, ki namesto mleka zajemajo rastlinske napitke, mnoge restavracije pa nudijo pisane rastlinske jedi.

Takole na pomlad smo poiskali nekaj predlogov, kam vse se lahko v največjem gorenjskem mestu odpravimo na obrok, sestavljen zgolj iz rastlinskih sestavin.

Joštove veganske dobrote

A najprej vprašanje: bi si poleg obroka na kak sončen dan radi privoščili še dnevno dozo rekreacije? Potem vam svetujemo, da se peš, lahko pa tudi s kolesom, odpravite do Doma na Joštu (Sveti Jošt nad Kranjem 2, 4000 Kranj). Tam že nekaj časa v sodelovanju s kranjsko oblikovalko in avtorico dveh veganskih kuharskih knjig Barbaro Kokelj kuhajo rastlinske jedi. Te so prav posebne, saj so pripravljene tudi brez glutena.

Takole na Joštu postrežejo rastlinski steak slovenskega proizvajalca Juicy Marbles. Foto: arhiv Doma na Joštu
Takole na Joštu postrežejo rastlinski steak slovenskega proizvajalca Juicy Marbles. Foto: arhiv Doma na Joštu

V Domu na Joštu tako lahko od konca lanskega leta za zajtrk naročimo granolo, ki vam jo po želji postrežejo z rastlinskim napitkom. Prav tako lani se je ponudbi te priljubljene planinske postojanke priključil tudi rastlinski steak slovenskega proizvajalca Juicy Marbles, ki ga kuharji na Joštu pod vodstvom chefa Matjaža Sedeja postrežejo s pisano zelenjavno prilogo.

Veganska zloženka po receptu avtorice kuharskih knjig Barbare Kokelj iz Kranja. Foto: arhiv Doma na Joštu
Veganska zloženka po receptu avtorice kuharskih knjig Barbare Kokelj iz Kranja. Foto: arhiv Doma na Joštu

Na Joštovem jedilniku sta, poleg granole, še dve jedi spod peresa Barbare Kokelj: veganska zloženka in sladica, imenovana kremiš prosenka. Zadnja v ospredje postavlja lokalno proseno kašo, ki jo na Sorškem polju prideluje Janja Bernik s Kmetije Punčar (Virmaše 88, Škofja Loka).

Veganski burgerji, rastlinski kariji …

Urbano zastavljene rastlinske dobrote pripravljajo tudi v KluBaru (Slovenski trg 7, 4000 Kranj), kjer kuharsko ekipo vodi Kranjčan Martin Benedik. Pripravljajo tudi rastlinske tortilje, veganski burger ter solato amaze. Vse tri jedi zajemajo rastlinske polpete slovenske blagovne znamke The Amaze Foods.

V Riževi skledi lahko naročimo pester nabor veganskih jedi. Foto: arhiv Riževe sklede
V Riževi skledi lahko naročimo pester nabor veganskih jedi. Foto: arhiv Riževe sklede

Pester nabor veganskih jedi nudijo tudi v Riževi skledi (Gorenjesavska cesta 17, 4000 Kranj), kjer je tovrstna ponudba na jedilniku jasno označena z zelenim lističem. Tu se bodo ljubitelje rastlinske hrane razveselili številnih jedi, ki jih pripravi chef Bojan Darda z ekipo.

Omenimo lahko denimo sveže vietnamske zavitke z zelenjavo, ki vam jih po želji postrežejo z vegansko omako, skuhajo pa tudi krasen rastlinski pad thai, rumeni kari z zelenjavi ter sestavijo okusno riževo skledo z mariniranim tofujem, veganski pečeni riž in rezance udon s tofujem.

Pica s podpisom slovenskega glasbenika

Če pogledamo še v svet vse bolj priljubljenih pic: nekaj veganskih lahko naročite tudi v Piceriji Orli (Tenetiše 80, 4204 Golnik).

Tu med drugim pečejo vegansko pico recycle, na kateri skrbno pripravljeno testo z drožmi dopolnjujejo pelati san marzano, veganska mocarela, suhi rdeči paradižnik, črne olive, marinirani tofu in ekstra deviško oljčno olje.

Erik Bukovac, vodja Picerije Orli, je v ponudbo vključil vegansko kreacijo slovenskega glasbenika. Foto: arhiv Visit Kranj
Erik Bukovac, vodja Picerije Orli, je v ponudbo vključil vegansko kreacijo slovenskega glasbenika. Foto: arhiv Visit Kranj

Zanimivo dejstvo: to pico je za Orle sestavil njihov prijatelj, redni gost in znani slovenski glasbenik RecycleMan (prej znan pod imenom Dalaj Eegol, še pred tem Ali En).

»Ravno te dni smo pripravili nov oziroma osvežen jedilnik, ki nas popelje še bolj v Italijo. Na njem je približno deset novih pic, tu je tudi nova sladica v italijanskem, sicilijanskem stilu,« je v Picerijo Orli povabil Erik Bukovac.

Lepo vas vabimo k raziskovanju okusnih zgodb, ki jih ponuja največje gorenjsko mesto. Brošuro Kranjsko na krožniku najdete TUKAJ.

Morda še to: rastlinske jedi vam pripravi tudi chef Uroš Gorjanc v Gostilni Krištof (Predoslje 22, 4000 Kranj), po dogovoru pa vam veganske obroke postrežejo tudi v nekaterih drugih kranjskih gostilnah in posameznih slaščičarnah, kjer med ponudbo v zadnjem času opažamo vse bolj pestro ponudbo rastlinskih slaščic.

Kranjske gostince prijazno vabimo, da nas o aktualni in zanimivi ponudbi v njihovih restavracijah, gostilnah, picerijah, slaščičarnah in drugih prijetnih lokalih obvestijo na naš e-naslov kulinarika@visitkranj.si.

Sorodne vsebine

naslovna fotka foto crt piksi

Teden restavracij v Kranju: vabijo Končovc, Matiček, Krištof in Brioni

Na Tednu restavracij (15. - 24. 3. 2024) lahko izbirate tudi jedi, ki jih ...

Kranj med prejemniki priznanja Mesta mestom_naslovna

Kranj med prejemniki priznanja Mesta mestom

Ker je Kranjska dolga miza dobra praksa trajnostnega urbanega razvoja, je Kranj prejel priznanje ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...