SL
EN DE IT

Kulinarika

Vas zanima, s čim vse so obložene kranjske mize? Z marsičim: v Kranju imamo številne restavracije in gostilne, pri nas lahko poskusite tradicionalne jedi, obiščete kulinarične dogodke in doživite še veliko več.

 

Pustite se zapeljati čudovitim okusom, ki vas čakajo v Kranju.

Kje jesti in piti?

Kje v Kranju kuhajo kosila, pripravljajo malice in strežejo večerje? Katere so priljubljene kranjske slaščičarne?

Gostilne

Gostilne

V največjem gorenjskem mestu najdemo pester izbor gostiln in restavracij, picerij in tudi kotičkov z mednarodno kuhinjo. Trenutno je v mestu okoli 50 restavracij, ki domačine in turiste toplo vabijo na obisk.
Beri več>>
Slaščičarne

Slaščičarne

Prinašamo vam izbor slaščičarn in kavarn v našem mestu, kjer izdelujejo hišne slaščice. Te so raznolike, saj kranjski slaščičarji pripravljajo tako slastne tortice kot izbrane potice, sezonske slaščice ...
Beri več>>
Lokali

Lokali

V mestu je mnogo prijetnih lokalov, kamor domačini radi zavijejo na kavo, pijačo in klepet v dobri družbi. Imamo tudi vinotoče, v katerih lahko kupimo slovensko vino, ter Kranjsko pivovarno in pivnico.
Beri več>>

Okusni dogodki

Imate radi kulinarične dogodke, ki povezujejo druženje in odlično hrano? Potem ste prišli na pravo mesto, saj vam v Kranju z veseljem postrežemo prav to.

Kr' petek je!

Kr' petek je!

Od maja do septembra ob koncu tedna napoči čas za sproščeno druženje ob zvokih različnih glasbenih mojstrov. A ne samo to: ob petkovih popoldnevih na Glavnem trgu (med 16. in 21. uro) najdemo še sezonsko sadje in lokalno zelenjavo, kot tudi pestro gastronomsko ponudbo.
Beri več>>
Dan domačih dobrot

Dan domačih dobrot

Na Brdu pri Kranju ob koncu poletja pripravijo tradicionalni Dan domačih dobrot, na katerem dobrote predstavljajo gorenjski pridelovalci in predelovalci. Na stojnicah lahko poskusite in kupite domače izdelke ter uživate v jedeh, ki jih iz lokalnih sestavin pripravijo slovenski chefi.
Kranjska dolga miza

Kranjska dolga miza

Že dvakrat, leta 2021 in 2022, so kranjski chefi na vrtu Gradu Khiselstein ob zaključku poletja pripravili večerjo za sto gostov. Kranjska dolga miza v ospredje postavlja lokalne sestavine, povezovanje kranjskih kuharjev, socialno noto, sodelovanje generacij, kratke dobavne verige in samooskrbo.
Beri več>>
Dan klobase in piva

Dan klobase in piva

Jeseni se na Glavnem trgu odvije dan kranjske klobase in piva. Takrat na trgu sredi starega dela Kranja lahko poskusite različne jedi, dopolnjene s kranjsko klobaso, ter izbrane okuse piva iz manjših in večjih pivovarn.
Beri več>>
Kostanov piknik

Kostanov piknik

V Zgornji Besnici dve oktobrski nedelji dišita po pečenem kostanju in drugih domačih dobrotah. Lokalni prostovoljci že navsezgodaj začnejo s pripravljanjem okusnih jedi, kot so golaž, bograč in gobova juha iz kotla, tu pa so še pečenice, zelje in krompir, ribe ter kostanjeve slaščice.
Vinska pot

Vinska pot

Na edinstveni lokaciji, v rovih pod starim Kranjem, se zadnje dva novembrska konca tedna predstavijo vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih območij. Rovi se spremenijo v najdaljšo vinsko klet na Gorenjskem, ponudbo vin pa dopolnijo ponudniki sirov, mesnin in pekovskih izdelkov.
Beri več>>
V največjem gorenjskem mestu imajo nekatere gostilne dolgo zgodovino, saj goste razveseljujejo že desetletja. V marsikateri od teh gostiln vam še danes ponosno pripravijo tradicionalne jedi, ki so tesno povezane s Kranjem. Več

Tržnice, trgovine in kmetije

V Kranju in okolici so različne tržnice, na katerih lahko kupimo sezonske pridelke slovenskih kmetovalcev. Prinašamo vam tudi izbor trgovinic in kmetij, kjer lahko kupimo domače izdelke.

Tržnice

Tržnice

Mestna tržnica je najbolj živahna ob sobotah, v Stražišču je tržni dan vsak drugi petek v mesecu, v Mavčičah vsak četrti petek v mesecu. Tu pa je tudi Stonogina tržnica …
Beri več>>
 Trgovine na kmetijah

Trgovine na kmetijah

Kranjske kmetije so tiste, kamor domačini radi zavijemo, ko bi radi kupili jajca, krompir, (kislo) zelje, sezonsko sadje, nekaj litrov mleka, domače mesnine .... Večina kmetij ponuja predvsem svoje izdelke, medtem ko imajo nekatere na domačijah čisto prave trgovinice.
Beri več>>
 Trgovine z domačimi izdelki

Trgovine z domačimi izdelki

Ste vedeli, da je v Kranju kar nekaj trgovinic, v katerih srčni lastniki (ki so največkrat tudi prodajalci) na police ljubeče razporejajo izbrane izdelke slovenskih kmetovalcev in pridelovalcev?
Beri več>>
Tu najdete novice z okusno vsebino: tako napovedi različnih dogodkov kot tudi izbrane recepte, aktualne kulinarične informacije in ostale koristne namige za kulinarično raziskovanje Kranja. Več

VIDEO: Znanje pod kapo (Gostilna Krištof)

Oglejte si, kako Uroš Gorjanc, chef Gostilne Krištof, ki je lani prejel prestižno nagrado Gault&Milau Slovenija za chefa tradicije, pripravlja tradicionalne štruklje.

FOTOGALERIJA: Okusni dogodki

Oglejte si nekaj foto utrinkov iz okusnih in družabnih kulinaričnih dogodkov, ki se odvijajo v Kranju.

Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj pazimo na trajnostno izvedbo dogodkov, ki potekajo pod našim okriljem. To med drugim pomeni, da se izogibamo plastiki za enkratno uporabo, mislimo na kratke dobavne verige, poudarjamo samooskrbo ... Več o kranjski gastronomiji >>

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo