Tretja Kranjska dolga miza

V četrtek, 7. septembra, bo na grajskem dvorišču Khiselstein pogrnjena Kranjska dolga miza, za katero bo prostora za sto gostov. Dogodek je že razprodan, tretja izvedba zelenega kranjskega kulinaričnega dogodka pa prinaša mnoge novosti.

Tokrat se bosta kranjskim chefom Alešu Kristanu (Kmetija odprtih vrat Pr’ Končovc), Urošu Gorjancu (Gostilna Krištof) in Tomažu Polencu (Restavracija in kavarna Brioni) pridružila še Igor Jagodic (Restavracija Strelec – ena Michelinova zvezdica) in Jorg Zupan (Obedovalnica Aftr, Bistro Breg). Oba sta bila rojena v Kranju in sta z našim mestom še danes, ko že vrsto let delata v Ljubljani, tesno povezana.

Meni letošnje Kranjske dolge mize si lahko ogledate TUKAJ.

Pri strežbi, pripravi in zasnovi dogodka, ki poudarja povezovanje, lokalne sestavine in kratke dobavne verige, letos sodelujejo še ekipe Gostilne Rekar, Gostilne Lakner, Bistroja Sonet in Doma na Joštu.

Ekipa, ki je lani kuhala in stregla na Kranjski dolgi mizi. Foto: Matej Povše / Kolektiff
Ekipa, ki je lani kuhala in stregla na Kranjski dolgi mizi. Foto: Matej Povše / Kolektiff

Še ena novost tretje Kranjske dolge mize pa je ta, da se bodo kuharjem in natakarjem na dogodku tokrat pridružili tudi lokalni kmetovalci, in sicer tisti, ki so na svojih domačijah pridelali sestavine za jedi, postrežene na dogodku.

»Letos smo zeleni kulinarični dogodek oblikovali tako, da bodo poleg vrhunskih okusov v ospredju tudi kmetovalci, kajti pri njih se vsa kulinarika navsezadnje tudi začne. Tako bodo pridelovalci iz Kranja in okolice svoje kmetije na kratko predstavili na dogodku, hkrati pa se bodo gostje lahko prepričali, kako so lokalne sestavine videti skozi prizmo vrhunskih kuharjev,« je povzel Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, pod okriljem katerega se bo v začetku septembra odvila že tretja Kranjska dolga miza.

Prvi septembrski četrtek bo na grajskem dvorišču Khiselstein zaznamovala kulinarika. Foto: Jure Eržen / Kolektiff
Prvi septembrski četrtek bo na grajskem dvorišču Khiselstein zaznamovala kulinarika. Foto: Jure Eržen / Kolektiff

Za vinsko spremljavo bo poskrbela Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi. Njihovo skladišče je bilo v avgustovskem neurju poplavljeno, je pa v njem več kot 20.000 steklenic ostalo celih in njihova vsebina nepoškodovana, le etikete so izgubile prvotni sijaj. Zato so ceno teh vin znižali za 20-odstotkov, en evro od prodaje vsake steklenice s poškodovano etiketo pa bodo Koželjevi namenili tistim, ki po povodnji potrebujejo pomoč.

Kranjski dolgi mizi sta se letos pridružila dva zelena pokrovitelja: Admiral in Avtohiša Vrtač. Tu bo kot zeleni partner tudi podjetje Žito, ki bo kranjski enoti Centra za socialno delo Gorenjska priskočilo na pomoč z donacijo različnih živili (testenin, žitaric in podobnega).

Ostali pokrovitelji so še: Esotech – Velenje, ISKRA ISD, Provia, Elektro Gorenjska, N-invest, GGD, Riko, Kron Telekom, Domplan, Gostilna Rekar in Saubermacher Slovenija.

Tudi letos bomo izračunali ogljični odtis dogodka. Ob tem lahko zapišemo, da je izračun ogljičnega odtisa leta 2021 in 2022 pokazal pomembnost trajnostnih ukrepov: lani smo, v primerjavi z letom poprej, za 50 odstotkov zmanjšali ogljični odtis dogodka Kranjska dolga miza.

Lani so goste pozdravile sončnice v vsej svoji lepoti. Foto: Matej Povše / Kolektiff
Lani so goste pozdravile sončnice v vsej svoji lepoti. Foto: Matej Povše / Kolektiff

Tudi letos bo za okrasitev skupne mize in okolice poskrbel večkrat nagrajeni kranjski cvetličar Matjaža Beguša. Njegovo delo Kranjčane sicer spremlja tudi v prazničnem decembrskem obdobju, ko z domišljeno zastavljenimi utrinki, narejenimi iz naravnih materialov, poskrbi za čudovito okrasitev starega mestnega jedra.


 

Dogodka ne bi bilo brez naših čudovitih sponzorjev in partnerjev:
💚 Zelena sponzorja:
Admiral Slovenija
Avtohiša Vrtač

🤝 Zeleni partnerji:
Esotech
N-invest
Provia
Gorenjska gradbena družba
Elektro Gorenjska
Domplan
Iskra ISD
Riko

Gostilna Rekar
Kron Telekom
Saubermacher Slovenija
Žito

♻️ Trajnostne smernice dogodka:

– Povezovanje kranjskih gostincev in njihovih kuharjev ter lokalnih dobaviteljev, pridelovalcev in predelovalcev;
– Skrb za kulinarično tradicijo tradicionalnih receptov;
– Uporaba lokalnih sestavin in kratkih dobavnih verig;
– Skrb za zmanjševanje zvržene hrane;
– Promocija kranjske vode iz pipe;
– Dogodek brez plastike in odvečnih smeti;
– Energetsko učinkovit dogodek;
– Dogodek s socialno noto: zeleni partner podjetje Žito bo kranjski enoti Centra za socialno delo Gorenjska priskočilo na pomoč z donacijo različnih živili;
– Trajnostna mobilnost pomembno vpliva na zmanjšanje našega ogljičnega odtisa. Z Načrtom mobilnosti gostom svetujemo, kako trajnostno prispeti na dogodek;
– Izračun ogljičnega odtisa.

Več o zelenem kulinaričnem dogodku si lahko preberete tukaj.

Sorodne vsebine

Falstaff_kulinarika 2023_Visit Kranj

Te tri kranjske gostilne priporoča avstrijska kulinarična revija Falstaff

Pred nekaj dnevi je avstrijska kulinarična revija Falstaff objavila seznam najboljših restavracij v Sloveniji ...

Kranjska dolga miza-foto-Matej Povse-kolektiff-073 (1)

Gurmansko poletje: od petkov pri vodnjaku prek Odprte kuhne do Kranjske dolge mize

V Kranju se obeta dolgo gurmansko poletje, kajti v prihodnjih mesecih se bo zvrstilo ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...